PORUKE S KONGRESA

Europarlamentarci podržali proteste u Srbiji: Otarasite se oružja i zaustavite nasilje

Niko ne želi da vidi nasilje u školama i ulicama, kazao je Nordkvist

S protesta. Aleksandar Roknić / Danas

Z. K.

3.6.2023

Veliki kongres Evropske zelene partije održava se u Beču, a na kome učestvuju i predstavnici iz Srbije, kopredsjednica stranke Zajedno Biljana Stojković i Kristina Milošević, internacionalni sekretar.

Svjedoci tragedija

Pažnju na kongresu privukli su i masovni protesti protiv nasilja koji se već sedmicama održavaju u Beogradu. Danas je zakazan peti po redu protest „Srbija protiv nasilja“, a tom prilikom su podršku protestu pružili europarlamentarac i kopredsjednik Evropske zelene partije Tomas Vajs i bivši poslanik Evropskog parlamenta i član Savjeta Evropske zelene partije, Rasmus Nordkvist.

- Nasilje nikad nije rješenje, pogotovo nije političko rješenje. Promocija nasilja kroz medije u zemlji koja ima toliko oružja u isto vrijeme vodi ka tragedijama, kojima smo bili svjedoci. Otarasite se oružja i zaustavite nasilje u javnom prostoru - poručio je europarlamentarac Vajs.

Bivši poslanik danskog parlamenta i član savjeta Evropske zelene partije, Nordkvist izrazio je svoju punu podršku narodu Srbije koje na ulici protestuju protiv nasilja. Dodao je da niko ne želi da vidi nasilje u školama i ulicama.

Može pomoći

- Potrebam nam je mir - zaključio je Nordkvist.

Nebojša Zelenović, kopredsjednik stranke Zajedno i narodni poslanik zahvalio se kolegama iz Evrope na podršci.

- Energija građana koja nam stiže sa ulica sa svakog protesta protiv nasilja je odlučujuća i ona može da pomogne da se u Srbiji zaista dese preko potrebne promjene - izjavio je Zelenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.