ODRŽAN SASTANAK

Stoltenberg nakon razgovora s Vučićem: Napadi na misiju NATO-a neprihvatljivi

Vučić je generalnom sekretaru NATO-a zahvalio što je pokazao spremnost da sasluša i srbijansku stranu

Vučić sa Stoltenbergom. NATO

Z. K.

19.7.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je veoma zabrinut zbog posljednjih dešavanja na Kosovu, a ne samo na sjeveru, javlja Radio-televizija Srbije.

Veoma zabrinut

Vučić je generalnom sekretaru NATO-a zahvalio što je pokazao spremnost da sasluša i srbijansku stranu, a Stoltenberg je poručio da će Alijansa nastaviti da sprovodi mandat na nepristrasan način, javlja RTS.

- Moram reći da sam veoma zabrinut posljednjim dešavanjima na cijelom Kosovu, a ne samo na sjeveru, i neću to iskoristiti da bih okrivljavao drugu stranu, ali ova posjeta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbjednosno, a ne samo političko pitanje - rekao je Vučić nakon sastanka u sjedištu NATO-a u Briselu.

Naveo je da je bilo i ozbiljno povrijeđenih i o tome nije sprovedena istraga.

- U isto vrijeme postoje neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba što je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na sjeveru Kosova i za Srbe uopšte gdje god da žive - dodao je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je poslije sastanka sa Vučićem da Alijansa nastavlja da osigurava bezbjednost kretanja za sve zajednice.

Povodom sukoba Srba sa pripadnicima KFOR-a, istakao je da su napadi na misiju NATO-a neprihvatljivi.

Tehnički razgovori

- Pojačali smo prisustvo kao reakciju na povećanje napetosti na sjeveru. Nastavit ćemo da obezbjeđujemo sproveđenje našeg mandata na nepristrasan način - poručio je Stoltenberg.

Vučić se sastao i sa Lajčakom.

Predsjednik Srbije Vučić sastao se danas i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

- Sa Miroslavom Lajčakom sam razgovarao o posljednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu. Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu, kao i na primijeni do sada postignutih sporazuma - napisao je Vučić u kratkoj objavi na Instagramu.

Sastanci u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou pod posredstvom EU završeni su, a nije došlo do trilateralnog susreta, rečeno je novinarima iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.