CRNA GORA

Na Cetinju došlo do sukoba dviju grupa pravoslavnih vjernika: Policija spriječila veći okršaj

Riječ je o tome što su se na istom mjestu pojavila dva mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve

Sukob dvije grupe pristalica. Screenshot / YouTube

N. H.

7.1.2024

Prilikom tradicionalnog loženja badnjaka na Dvorskom trgu na Cetinju došlo je do sukoba dviju grupa pristalica Crnogorske pravoslavne crkve. 

Naime, riječ je o tome što su se na istom mjestu pojavila dva mitropolita te crkve, sadašnji Mihailo i doskorašnji episkop Boris, koji su u otvorenom sukobu. 

Došlo je do napetosti i guranja, kao i do verbalnih provokacija među pristalicama njih dvojice. 

Reakcijom policije smirila se situacija, a zatim je mitropolit Mihailo, nakon kraćeg obraćanja, napustio skup. 

- Ovo je badnjak s ulice. Ja ovaj badnjak neću posvetiti jer nije badnjak CPC-a, jer ga posvećuje onaj koji nema nikakve ingerencije. Badnjak koji je naložen s ulice, crnogorski nije -kazao je Mihailo.

Inače, raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) dogodio se u septembru na "opće-crnogorskom saboru", kada je mitropolit crnogorski Mihailo prisilno penzionisan od dijela vjernika, a na njegovo mjesto postavljen Boris Bojović, nikšićki vladika.

Na tu odluku Mihailo je odgovorio isključenjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC-a, te je pozvao vjernike da se ne odazovu Bojovićevom pozivu da s njim lože badnjake, a istovremeno priložio dokument Ministarstva pravde Crne Gore koje je odbilo upisati Borisa za lidera CPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.