CRNA GORA

Pripadnik kavačkog klana Igor Božović uhapšen na izlasku iz pritvora u Spužu

Božoviću je jutros istekao trogodišnji pritvor jer je sa sinom Vladimirom uhapšen 12. aprila 2021. godine u Portugalu

Jedno od ranijih privođenja. Luka Zeković

Vijesti.me / D. H.

12.4.2024

Visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana Igor Božović (53) uhapšen je jutros na kapiji Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (UIKS), saznaju "Vijest.mei".

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) sačekali su Božovića na izlasku iz pritvora, a uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je protiv njega podiglo nekoliko optužnica i vodi nekoliko krivičnih istraga zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Istekao trogodišnji pritvor

Božoviću je jutros istekao trogodišnji pritvor jer je sa sinom Vladimirom uhapšen 12. aprila 2021. godine u Portugalu, prema potjernici NCB Interpol Podgorica.

Pred Višim sudom u Podgorici vodi se postupak protiv Božovića i Slobodana Kašćelana zbog optužbi da su krajem maja 2010. godine organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Vijeće Višeg suda u Podgorici je optuženom Kotoraninu donijelo rješenje o isteku pritvora jer je članom 179. Zakona o krivičnom postupku ograničeno da pritvor može najduže da traje tri godine bez prvostepene presude.

Božović je u aprilu 2021. uhapšen na Pirinejima, a nakon što je za njim još 2017. godine raspisana međunarodna potjernica, zbog više teških krivičnih djela.

Vila u gradu Redondo u kojoj se nalazio Kotoranin locirana je uz podršku EUROPOL-a i ENFAST mreže.

Božović je tada uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije te da je od početka novembra 2011. godine pa nadalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa Slobodanom Kašćelanom, koja je imala cilj vršenje više krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna.

"U kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična djela", saopćila je tada Uprava policije.

Potvrđena optužnica

Krajem 2022. godine Viši sud je potvrdio optužnicu protiv srpskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića koji su, prema dokaznom materijalu, 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe, koji su ga, prema nalogu Slobodana Kašćelana i Igora Božovića, dva mjeseca kasnije ubili.

Optužnica za ubistvo Radulovića je nakon potvrđivanja spojena s ranije potvrđenom optužnicom za ubistvo Nikole Stanišića, s obzirom na to da su oba zločina prema dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) počinili pripadnici kavačke grupe po nalogu Slobodana Kašćelana.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti te kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa (Miljković, Janković i Živković) je u dogovoru s Kašćelanom, Božovićem i ostalim pripadnicima svoje kriminalne grupe 14. oktobra 2020. godine otela Radulovića koji je nakon dva mjeseca mučenja ubijen.

Radulović je pao u klopku zahvaljujući Ratku Živkoviću koji je od njega tražio da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću u Stanjevića Rupi, u Spužu.

Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u Spuž gdje su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković. Pošto su ga savladali, držali su ga do večeri u Spužu, a potom po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kotorsko naselje Radanovići u kuću koju je obezbijedio Duško Roganović.

70 dana mučenja

Poslije 70 dana mučenja, pošto su od Radulovića uz obećanje da će ga ostaviti u životu izvukli sve informacije koje ih zanimaju, iskoristili njegov kriptovani telefon da namame pripadnike suprotstavljene grupe Kašćelan i Božović su dali nalog da se Kapetan ubije.

Radonjić i Đurović su 21. decembra u kući koju je obezbijedio Roganović Raduloviću "vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu, vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“. Radulović je preminuo od ugušenja a njegove posmrtne ostatke je do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju Passatom prevezao optuženi Vučković.

Vučković i Radonjić su na lomači od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura položili tijelo Radulovića i zapalili ga kako bi uništili sve tragove, predstavljeno je optužnicom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.