ZALAŽE SE ZA PROŠIRENJE

Političar njemačkih Zelenih: Crna Gora kao primjer da je EU sposobna da se širi

On smatra da bi Crna Gora mogla da se pridruži u roku od dvije godine

Anton Hofrajter. Platforma X

N. H.

2.5.2024

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga, političar Zelenih Anton Hofrajter (Hofreiter), zalaže se za brzo proširenje Evropske unije. 

On smatra da bi Crna Gora mogla da se pridruži u roku od dvije godine.

- Ruski napad na Ukrajinu ljudima je jasno stavio do znanja da odugovlačenje, kao što je praktikovano s državama Zapadnog Balkana, može biti opasno - rekao je Hofrajter u razgovoru s novinarima "Deutsche Welle-a" povodom 20. godišnjice velikog proširenja Evropske unije na istok, koja je obilježena u srijedu 1. maja.

- Zemlje koje ispunjavaju kriterijume iz Kopenhagena trebalo bi da brzo postanu članice EU - rekao je političar Zelenih i posebno se založio za to da Crna Gora postane članica do 2026. godine.

Jasna poruka

- Ta zemlja bi mogla veoma brzo da se pridruži i ja mislim da bismo Crnu Goru mogli da iskoristimo kao primjer da pokažemo da je EU sposobna da se širi - rekao je Hofrajter, ujedno naglasivši da bi želio da vidi "jasnu posvećenost EU, ali i Njemačke".

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) također se zalažu za brzo prihvatanje, prenosi agencija Reuters i ujedno podsjeća da je premijer Crne Gore Milojko Spajić prilikom nedavne posjete Berlinu istakao da je njegova vlada odlučna da nastavi neophodne reforme u oblasti pravosuđa.

Agencija također navodi da prema Srbiji, također kandidatkinji za članstvo u EU, postoje rezerve. Evropska unija zbog nedostatka reformi već dugo kritikuje vladu u Beogradu, koja demonstrativno održava bliske kontakte s Rusijom i Kinom, uprkos procesu pridruživanja, ukazuje Reuters.

Kriteriji za pristupanje

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga Anton Hofrajter smatra da je važno je poslati signale Rusiji i Kini.

- Sada bi trebalo jasno da stavimo do znanja da smo, zbog sve većih prijetnji i geopolitičke neophodnosti, shvatili da nešto mora da se promijeni u procesu pridruživanja EU - rekao je Hofrajter.

On je također naglasio da kriterijumi za pristupanje neće biti oslabljeni. Građani zemalja EU moraju biti u mogućnosti da se "oslone na činjenicu da će se nove članice pridržavati istih pravila kao i one stare", zaključio je političar njemačkih Zelenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.