RAZVIJAJU SE BAKTERIJE

Doktorica savjetuje: Ove tri namirnice nikad ne treba držati u frižideru

Ljudi ih i dalje stavljaju unutra

Iako je đumbir veoma zdrav, njegovo nepravilno skladištenje može da izazove probleme. Facebook

E. Ag.

6.5.2024

Doktorica Dimpl Džangda, koja preko društvenih mreža često dijeli savjete kako bi pomogla ljudima u svakodnevnom životu, izdvojila je tri namirnice koje mogu biti štetne ako se ostave u frižideru.

- Mnogi ljudi ovo ne znaju, ali postoji nekoliko namirnica koje ne bi trebalo da budu u vašem frižideru, a ljudi ih i dalje stavljaju unutra - objasnila je ona.

Svježi đumbir

Svježem đumbiru nije mjesto u frižideru. To je zato što buđ počinje da raste na đumbiru veoma brzo. Iako je veoma zdrav, njegovo nepravilno skladištenje može da izazove probleme. Doktorica Džangda je navela da stvaranje plijesni na svježem đumbiru potiče niska temperatura i vlažnost, što ga čini veoma toksičnim.

Kuhana riža

Na listi namirnica koje mogu biti toksične jer ih brzo uhvati buđ je i kuhana riža. Ako se nalazi u vašem frižideru, preporučljivo je da je potrošite u roku od 24 sata. Pored toga, kaže se da kuhana riža ima potencijal da razvije bakteriju zvanu b.cereus, koja je povezana sa trovanjem hranom, prenosi Danas.rs.

Luk

Ne samo da nije preporučljivo ostavljati polovinu crnog luka u frižideru, već ne treba ostavljati ni cijeli luk jer uvlači bakterije iz svog okruženja.

Crni luk apsorbuje više vlage u frižideru, pa se zato brže kvari. Škrob se također, u hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer, te luk počinje da truhli.

Što se tiče bijelog luka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u frižideru su nešto drugačiji: držanje bijelog luka u frižideru potiče njegovo klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da bijeli luk više nije onako visokog kvaliteta kao prije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.