RIJEČ STRUČNJAKA

Doktor Teufik Hadžiosmanović za "Avaz": Kako se zaštititi od alergije

Teži oblik alergijske bolesti je alergijska astma, koju karakteriziraju napadi otežanog disanja, kazao je dr. Hadžiosmanović

Simptomi su kihanje, suzenje očiju i curenje nosa. Facebook

9.5.2024

Polenske sezone se s toplijim danima smjenjuju pa tako u ovom periodu najveću muku muče alergičari koji reagiraju na cvjetanje trava te još ponekog drveta. Svojim malim, ali snažnim efektom trave i biljke oslobađaju polen koji nekada može preletjeti stotine kilometara.

Cvat lipe

Alergija je naziv za neprimjeren odgovor imunološkog sistema na tvar iz okoliša koju nazivamo alergen. Trajanje takvih alergija varira od nekoliko dana pa do nekoliko mjeseci. Alergolog Teufik Hadžiosmanović za "Avaz“ je objasnio kako ublažiti simptome alergija.

- U ovom periodu u našem okruženju najviše cvjetaju trave i drveće, a s početkom juna završno je cvjetanje lipe. Poleni trava su sada najmasovniji u zraku, a cvjetanje će trajati otprilike do avgusta. Nakon toga cvatu korovi - objasnio je dr. Hadžiosmanović.

Dr. Hadžiosmanović: Simptomi se liječe antihistaminicima. Facebook

Naveo je da, što se tiče stanja koje izazivaju, prvi i lakši je vazomotorni rinitis, koji se karakterizira kihanjem u salvama, suzenjem očiju, kao i curenjem bistre tekućine iz nosa. Osim toga, javlja se i umor.

Teži oblik

Kako kaže, ovi simptomi liječe se antihistaminicima ili sprejevima koji u sebi sadrže antihistaminike i kortikosteroide, a apliciraju se u nos.

- Drugi i teži oblik alergijske bolesti je alergijska astma, koja se karakterizira napadima otežanog disanja koji se obično javljaju u toku noći ili rano pored zoru. Ona se ispoljava „sviranjem“ u prsima i osjećajem nedostatka zraka, a može se javljati i kao samo napad kašlja - istaknuo je dr. Hadžiosmanović.

Izbjegavati izlaske

Preventiva koju bi građani trebali da provode je izbjegavanje prostora na kojima cvjeta trava te mjesta gdje je koncentracija polena visoka. U ovim toplijim danima alergija može biti izazvana i suncem koju prati sitni osip uz izraženo crvenilo.

Sarajevo sada ima i polenometar pa se građani prije izlaska mogu informirati o koncentraciji, kazao je dr. Hadžiosmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.