EL KLASIKO

Real Madrid prevođen Džananom Musom dočekuje Barselonu

El Klasiko se igra u Madridu, a obje ekipe se nalaze u lošijoj formi nego što smo navikli

Džanan Musa. twitter

Piše: B. L.

2.1.2023

Real se nalazi na prvom mjestu sa skorom 11-2, ali u posljednje vrijeme se muče u defanzivnom dijelu, ali za utakmice sa Barselonom imaju poseban motiv, te će energija biti na većem nivou.

Ove sezone Real zavisi od Muse i Tavaresa koji su najefikasniji igrači lige. Iz povrede izlaze i Rudi, Kauser, Abalde koji mnogo donose u šutu. Naš Džanan Musa je odličan ove godine gdje u prosjeku ima 15.2 poena , 2.8 skokova i 2.2 asistencija. Real je na svim pozicijama odlično popunjen, ali najveća snaga je pod košem gdje su Porijer(Porier) i Jabusele(Yabusele) koji tu doprinose.

U odbrani je Gabrijel Dek(Gabriel Deck), koji donosi mnogo defanzivno, ali je sposoban i da ubaci 20 poena i da zaustavi najbolje protivničke igrače. U posljednjem meču su poraženi od Baskonije u okviru Evrolige, rezultatom 92:86. Dek je bio najefikasniji sa 17 poena, a naš Musa sa 14 poena. U posljednjem meču lige slavili su pobjedu na gostovanju u Bilbau, gdje je Tavares vodio tim sa 15 poena.


Barselona je prošle sezone u finišu prosula sve i Jasikevičius je bio na meti navijača, međutim uprava Barse je odlučila da mu pruži još jednu šansu.

Odradili su rekonstrukciju tima, Čalates(Chalates) i Dejvis(Davis) su napustili Kataloniju, dok je Česki duo Satoranski(Satoransky) i Veseli(Vesely) pojačao Barsu. Jedan od najvećih pojačanja je Nikola Kalinić koji je motor u oba pravca.

Nikola Mirotić je alfa ovog tima gdje je hladnokrvno pogodio nevjerovatan šut za produžetak. Barsa i ove sezone ima dosta problema, pogotovo sa raspodjelom uloga u timu. Jasikevičijus je i dalje na meti mnogih kritičara i ovo je meč koji je za njega bitan, jer u slučaju poraza, pritisak na njega i tim će biti još veći.

Barsa u posljednjem meču u Evroligi je savladala Crvenu Zvezdu u Beogradu, nakon produžetaka. Do bitne pobjede tim je vodio Satoranski(Satoransky) sa 19 poena i 10 asistencija. U posljednjem meču lige su savladali Zaragozu, rezultatom 68:63. Jokubaitis i Veseli su bili najefikasniji sa po 12 poena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.