NOVA NBA ZVIJEZDA

Pokretljivost baletana u tijelu diva: Francusko čudo koje je zaludilo svijet

Viktor Vembanjama je najočekivaniji NBA prospekt još od dolaska Lebrona Džejmsa 2003. godine

Vembanjama: Prvi izbor na NBA draftu. AP

N. H.

21.10.2023

Viktor Vembanjama (Vembanyama), prvi izbor sa ovogodišnjeg NBA drafta, nastavlja zaluđivati NBA fanove širom svijeta. 

Američki mediji opčinjeni su mladim Francuzom, koji je visok nevjerovatnih 226 poena. 

Ono po čemu se Vembanjama razlikuje od ostalih košarkaša te visine je njegova nevjerovatna pokretljivost i atletska sposobnost. 

Ukratko, blokira vas na trici, uhvati loptu, krene u dribling kao Alen Ajverson (Allen Iverson) i onda sa 8 metara šutne trojku - nezaustavljivo, reklo bi se. 

Posljednji takav trenutak viđen je na utakmici predsezone u kojem je njegov San Antonio bio bolji od Golden Stejta (122:117), a na kojem je francuski div ubacio 19 poena, uz četiri skoka i čak pet blokada. 

Međutim, dva poteza posebno se izdvajaju sa te utakmice. Prvo je Vembanjama izblokirao protivnika na šutu za tri poena, iako je kasnio, a zatim je snažno zakucao na drugoj strani. 

Potom je nogama ispratio dribling Endrua Viginsa (Andrew Wiggins), blokirao ga, istrčao kontru i onda pogodio tricu bez da se pretjerano dugo namještao za šut.

- Čit kod - kratko je napisao Bleacher Report u svojoj objavi ova dva fenomenalna poteza, aludiravši na to da je Francuz toliko dobar da je "nepošteno". 

Vembanjama je najveći talenat vrlo vjerovatno od Lebrona Džejmsa (James), a u predsezoni je već dao naslutiti da će biti jedno od najvećih imena u godinama što dolaze.

Nada ostaje da će ga zaobići povrede i da ćemo ovog baletana zarobljenog u tijelu diva gledati što duže. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.