ODLUKA UPRAVNOG ODBORA

NBA liga odobrila prodaju Dalas Maveriksa

Grupacija će imati 73 posto udjela u Maveriksima, dok će dosadašnji većinski vlasnik Mark Kjuban zadržati 27 posto manjinskog udjela u timu

Upravni odbor je odobrio prodaju kontrolnog udjela u Dalas Maveriksima. Platforma X

H. J. I.

28.12.2023

Upravni odbor NBA lige odobrio je prodaju Dalas Maveriksa porodicama Adelson i Dumont. NBA liga je objavila kako je Upravni odbor jednoglasno odobrio prodaju Dalas Maveriksa Miriam Adelson te Sivanu i Patriku Dumontu (Patrick). Grupacija će imati 73 posto udjela u Maveriksima, dok će dosadašnji većinski vlasnik Mark Kjuban (Cuban) zadržati 27 posto manjinskog udjela u timu.

- Upravni odbor je odobrio prodaju kontrolnog udjela u Dalas Maveriksima porodicama dr. Miriam Adelson i Sivana i Patrika Dumonta. Očekuje se da će transakcija biti zaključena ove sedmice - navodi se. Većinski udio porodice Adelson procijenjen je na 3.5 milijardi dolara. Najnovije Forbesove procjene NBA franšize procijenile su da Maveriksi vrijede 4.5 milijardi dolara, kao sedmi najvrjedniji tim u ligi.

Forbes je također procijenio Miriam Adelson (78) kao petu najbogatiju ženu na svijetu, koja kontrolira bogatstvo od 32.3 milijarde dolara. Ona je udovica kasino magnata Šeldona Adelsona (Sheldon). Adelson je treća žena koja je trenutno glavni vlasnik neke od NBA franšiza, pridruživši se Džini Bas (Jeanie Buss) iz Los Anđeles Lejkersa i Gejl Benson (Gayle) iz Nju Orlins Pelikansa.

Kjuban je imao većinski udio u Maveriksima od januara 2000. kada je kupio tim za 285 miliona dolara. Maveriksi su 2011. godine osvojili do sada svoj jedini NBA naslov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.