LIGA PRVAKA

Boris Živković iz Zagreba za "Avaz": Klop neće potcijeniti Viljareal

"Redsi" neće ni lako doći do finala, rekao je Živiničanin

Živković: “Redsi” su veliki favoriti. Agencije

Piše: G. Šumar

27.4.2022

Nekadašnji stoper nogometne reprezentacije Hrvatske, Živiničanin Boris Živković koji je ostavio dubok trag u njemačkoj Bundesligi igrajući za Bajer Leverkuzen s kojim je došao i do finala Lige prvaka (poraz od Real Madrida – 2002. godine), ali i Keln, te Štutgart, u razgovoru za “Dnevni avaz” najavio je večerašnju, prvu polufinalnu utakmicu evropske elite Liverpul – Viljareal.

Oprezan pristup

- Mislim da je, nedvojbeno, Liverpul veliki favorit, ali ne smiju i neće potcijeniti Viljareal. Nije Klop takav... - rekao je Živković, kojeg smo dobili u njegovom zagrebačkom menadžerskom uredu, te je dodao:

- Ipak, Viljareal je izbacio jednog Bajerna, tako da mislim da će biti oprezan. No, u svakom slučaju, “Redsi” su veliki favoriti. I po trenutnoj igri, i kakvu energiju i snagu imaju. Cijela ekipa, zajedno s igračima koju uđu u igru i kompletan tim od 20 igrača, funkcionira fenomenalno.

Viljareal je prije Bajerna eliminirao i Juventus.

- Zbog toga sam i istakao da ne smije biti nikakvog potcjenjivanja, plus to što je sada riječ o polufinalu Lige prvaka, nije grupna faza, tako da očekujem oprezan pristup. Liverpul ih sigurno neće potcijeniti, ali neće ni lako doći do finala. Polufinale je, četiri najbolje ekipe.

Na konstataciju da nam je u nedavnom razgovoru Predrag Mijatović, legendarni napadač Real Madrida, rekao da ga nije iznenadio plasman Viljareala u polufinale, Živković je dodao:

- On ih najbolje poznaje, jer živi u Španiji... Rezultati sve pokazuju (Viljareal je prošle sezone osvojio Evropsku ligu – op. a.). Bit će jako interesantno vidjeti još jedan sudar engleskog i španskog nogometa, mada Liverpul i ne igra taj tipični ostrvski nogomet. I “Redsi” igraju kao da su oni Španci.


Poraz Bajerna

U razgovoru sa Živkovićem saznali smo da je prije četvrtfinalnih duela očekivao da će Bajern izbaciti Viljareal.

- Iskreno, mislio sam da će ih Bajern dobiti u Minhenu, da će ih ili snagom, ili tempom, pregaziti – zgaziti. Ali, izgleda da su naišli na nezgodnog protivnika, jer svi mi – više manje, u Španiji puno više pratimo Real, Barcelonu ili, naprimjer, Atletiko Madrid.

Meni lično je bliža Njemačka, pa više pratim Bundesligu... No, kad Peđa kaže da to nije iznenađenje, a prati ih non-stop, onda mu treba vjerovati – istakao je nekadašnji reprezentativac Hrvatske, koji je – pored bundesligaša, nosio i dresove Sarajeva, Marsonije, Hajduka, Hrvatskog dragovoljca, engleskog Portsmuta...

U igri Viljareala osjeti se ruka Unaija Emerija (Emery), koji je izgleda top trener za “manje” evropske klubove.

- Očito je da ga dobro slijede ti “manji” igrači - zaključio je Živković.

Boris Živković. Arhiva

Zrinjski i Sarajevo

Živković često dolazi u BiH, u rodne Živinice.

- Dođem svako malo... Malo zbog utakmica, malo zbog prijatelja, rekao je Živković, koji je analizirao i stanje na premijerligaškim terenima.

- Zrinjski je uvjerljivo bolji od svih drugih ekipa. To je tim koji ima i glavu i rep, sve se zna – sve je posloženo, tako da svi moramo priznati da su ove godine bili ispred svih za dva koplja. Sarajevo ima novog gazdu, sad se to sve mora stabilizirati. Ne može preko noći, koliko god bi neko želio da to ide tako. Ali, ne ide. To je proces, godina, dvije, tri, dok se to sve stabilizira. Sad je pitanje koliko će novi gazda imati volje, želje, strpljenja... E sad, druga je stvar što je neko nezadovoljan – igrači, treneri, publika... Ko nije unutra ne može znati kakva je situacija. Svako traži svoje - navijač traži pobjede i bodove, a samo onaj ko je unutra zna šta se dešava. Nije to tako jednostavno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.