KOMENTAR EKSPERTA

Boris Živković za „Avaz“: Argentina ostavlja više prostora za igru od Brazila

Najveći problem će biti kako zaustaviti igrače koji se kreću kad Mesi ima loptu, rekao je nekadašnji reprezentativac Hrvatske

Boris Živković. Goran Stanzl / Pixell

Piše: G. Šumar

12.12.2022

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske, Živiničanin Boris Živković (47) Mundijal 2022. prati iz Zagreba, gdje se skrasio nakon uspješne igračke karijere.



Hrvatska je već ispunila sve norme

- Hrvatska je već ispunila sve norme, istakao je Živković u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Bio je cilj proći prvi krug, a onda šta se desi. Igraju polako, pametno, iskusno idu dalje i gledaju od utakmice do utakmice. Rješavaju utakmicu po utakmicu. Naravno, duel sa Argentinom će biti težek, ali mislim da se mogu dobiti. Brazil je bio prvi favorit Mundijala i hajmo reći i najbolji tim, pa su opet skupili snage i digli se poslije gola u produžetku i pobijedili.

Argentina je skroz drugačiji, čvršći tim od Brazila.

- Isto tako, ostavljaju protivniku više prostora. Kod Argentine ima više prostora za igru, nego kod Brazila. Kako su čvršći, tako se kod njih može više igrati. Ako se sve posloži kako treba, moglo bi se dogoditi da izabranici Zlatka Dalića dva puta zaredom budu u finalu, što bi bio ogroman uspjeh ravan čudu - optimista je Živković, koji je potom šaljivo dodaje:

- U tom slučaju treba poderati sve trenerske knjige i ukinuti nogomet u našoj regiji. Ili, Švabe, Italijani... ukinite nogomet i hvatajte se drugog posla ili sporta.

Baš je fascinantno da jedna država od četiri miliona stanovnika pošalje kući Brazil, koji ima 200 miliona stanovnika i oko 2,2 miliona registrovanih fudbalera.

- Koliki je tu uspjeh za hrvatski nogomet, ali i našu regiju, za Balkan. Non stop me zovu iz cijele Evrope, i prijatelji i novinari - Švabe, Englezi... jer nikako ne mogu da shvare kako je to moguće napraviti. Jednostavno, ne mogu vjerovati... A oni uvijek misle da su bolji od nas svih – ko ste vi, vi ste Balkan. Vi ste mali. Šta drugo kazati, nego neka ukinu svoje lige i razvoj svojih igrača...

Na pitanje hoće li Dalić moći pronaći rješenje za Mesija, Živković dodaje:


Mesi je Mesi


- Mislim da neće tražiti neko rješenje da ga se čuva direktno jedan na jedan. Mesi je Mesi, najbolji igrač na svijetu svih vremena, ali ipak, nije to onaj Leo od prije desetak godina. Najveći problem će biti kako zaustaviti igrače koji se kreću kad Mesi ima loptu. Oni su opasniji, jer Mesi može provući loptu i pogoditi – što se kaže, saigrača u trepavicu – u punom trku. Tako je bilo i u prošloj utakmici protiv Nizozemaca. Mesi nije bio opasan, a onda je dao onaj strašan pas u noge.. Odakle, kako, kako ga je vidio?

Kada je u pitanju drugi polufinalni par – Francuska - Maroko, Živković na prvu podsjeća da Marokancima još niko nije zabio gol, osim slučajnog autogola...

- Također, svi njihovi igrači igraju u velikim klubovima. Svi su u Evropi, posložli su se, igraju odlično defanzivu. Kad nazad stanu u dva bloka, teško ih je probiti, a imaju dobru kontru. Bit će gadno, ali smatram da su favoriti Francuzi. Međutim, to je polufinale, a u jednoj utakmici sve je moguće. Trikolori su jaki prema naprijed, ali pitanje je koliko će prostora imati Dembele, Mbape, Žiru i Grizman. No, treba očekivati da će sijevnuti i koja kontra Marokanaca. Ako jednu ili dvije razviju do kraja, sve je moguće


39

utakmica odigrao je Živković za reprezentaciju Hrvatske i postigao dva gola

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.