OD BUFONA DO ZLATANA

Paklen tim i fudbaleri koji će nam nedostajati: Je li ovo najboljih 11 koji su se oprostili u 2023. godini

Sastavljen je tim od kojeg bi drhtala Evropa, a jedno ime će vas sigurno iznenaditi

Ibrahimović: Predvodi tim. Screenshot

E. Ć.

1.1.2024

Oprostili smo se od 2023. i dočekali 2024. godinu. Međutim, kakva god bila, sigurno je da 2024. neće biti poput prethodne godine.

U godini iza nas ljubitelji fudbala oprostili su se od nekoliko velikana ovog sporta. Vjerovatno je "najteži" oproštaj bio od Zlatana Ibrahimovića, koji je prošle sezone odlučio objaviti kraj karijere.

Saopštio je svoju odluku Ibrahimović pred oko 80.000 navijača na San Siru. Tog 5. juna svi su plakali. Zlatan, saigrači, navijači..., jer je to bio kraj jedinstvene karijere. 

Ibrahimović: Kraj karijere u 41. godini. Screenshot

U svim ligama je bivao prvak, osim u Engleskoj s Mančester junajtedom. S "Đavolima" je osvojio Evropa ligu. Imao je Zlatan san koji nije ispunio - da osvoji Ligu prvaka. Sa istim nedosanjanim snom u penziju je otišao i čuveni Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon).

Drugog dana avgusta ovaj 45-godišnjak odlučio je da je kraj veličanstvene karijere i povukao se u penziju. Tri puta mu je izmicala Liga prvaka - igrao je finale s Juventusom 2003., 2015. i 2017. godine. 

Bufon je bio prvak svijeta 2006. s Italijom, deset puta je bio prvak Italije s Juventusom, šest puta je osvojio Kup, te sedam puta Superkup. S PSG-om je bio prvak Francuske, te osvajač Superkupa.

Bufon: Nije uspio osvojiti Ligu prvaka. AP

Za razliku od njih dvojice, u penziju su otišli fudbaleri koji su imali priliku osvajati Ligu prvaka. Realov dvojac Geret Bejl (Gareth Bale) i Eden Azar (Hazard) povukao se mnogo ranije od očekivanog.

Bejl ima 34 godine, ali mu već dugo vremena fudbal nije bio u prvom planu, pa se povukao. Azar je dvije godine mlađi, ali je imao mnogo problema sa povredama.

Velšanin je bio pet puta prvak Evrope s Realom, tri puta prvak Španije i svijeta, a osvojio je i po jedan španski Kup i Superkup, te tri UEFA Superkupa. S Totenhemom je osvojio Liga kup, a s Los Anđelesom MLS kup.

Azar je jednom osvojio Ligu prvaka s Realom, dva puta je bio prvak Španije, isto toliko i Engleske s Čelzijem, a s Lilom je bio na tronu u Francuskoj.

Azar i Bejl: Brojne povrede. Platforma X

U posljednjim danima 2023. godine u penziji im se pridružio i Đorđo Kjelini (Giorgio Chiellini). Ovaj 39-godišnjak se odlučio povući poslije 23 sezone. 

Kraj karijere je dočekao u Los Anđelesu, a i on je kao Bufon, godinama pokušavao osvojiti Ligu prvaka s Juventusom, ali neuspješno.

Kjelini je sa Juveom osvojio osam titula prvaka Italije, jednu u Seriji B, pet italijanskih kupova i pet Superkupova.

Kjelini: Karijera trajala 23 godine. Platforma X

U penziju je otišao i Sesk Fabregas (Cesc, 36). Bio je jedan od najboljih vezista u ovom stoljeću, a kraj karijere stigao je nakon 20 godina aktivnog igranja.

S Barcelonom je bio prvak Španije, a osvojio je i španski Kup, UEFA Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. 

Potom je s Čelzijem osvojio dvije Premijer lige Engleske, FA kup i Liga kup. Dva puta je bio prvak Evrope sa Španijom s kojom je osvojio i Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Fabregas: Velika karijera. Platforma X

Još jedan Španac je završio karijeru. David Silva (37) je zbog povreda ubrzao odluku o penzionisanju.

Silva je, kao i Fabregas, bio dvostruki prvak Evrope sa Španijom, te osvajač Svjetskog prvenstva. 

Osim toga, pet puta je bio prvak Engleske s Mančester sitijem, a osvojio je i po dva FA kupa, španska Kupa, te tri Komjuniti šilda.

Za sjajnog Španca je Edin Džeko svojevremeno rekao da je najbolji fudbaler s kojim je igrao.

Silva: Povreda ubrzala penzionisanje. AP

U 2023. godini od fudbala se oprostio još jedan svjetski prvak. Mesut Ozil (35) je 22. marta saopštio da je kraj. 

Osvojio je Mundijal s Njemačkom 2014. godine i bio jedan od posljednjih pravih "desetki" u svijetu fudbala.

S Realom je bio prvak Španije, a u dresu Arsenala osvojio je četiri Fa kupa, te dva engleska Superkupa. Kolekciji je dodao i trofej njemačkog Kupa s Verderom iz Bremena.

Odlaskom iz Arsenala njemački čarobnjak turskog porijekla je bio neprepoznatljiv. Njegove partije su bile sve lošije, a sve učestalije je bio van terena zbog povreda.

Ozil: Njemački čarobnjak turskog porijekla. AP

Jedan od najzaslužnijih igrača za titulu prvaka Španije koju je Atletiko Madrid osvojio 2014. godine bio je Diego Godin koji se povukao u 37. godini.

Bio je stub odbrane sa Mirandom (39), koji se također penzionisao u ovoj godini. Te 2014. godine su "Jorgandžije" iza sebe ostavile Real Madrid i Barcelonu.

Atletiko je igrao i finale Lige prvaka, nešto više od minut ga je dijelilo i od evropske titule, a onda se ukazao Serhio Ramos (Sergio). Odveo je meč u produžetke, a tamo je Real savladao Atletiko za jubilarnu 10. titulu Lige prvaka. 

Godin je osvojio i dvije titule u Evropa ligi, te trofej Kopa Amerike sa reprezentacijom Urugvaja. I Miranda ima trofej Kopa Amerike sa Brazilom.

Godin i Miranda: Fantastičan tandem. Platforma X

U prošloj godini od najvažnije sporedne stvari su se oprostili još neki sjajni fudbaleri poput Felipea Luisa, koji je s Godinom i Mirandom činio odbranu u Atletiku Madridu, Fabija Kvaljarele (Fabio Quagliarela), Hoakina Sančeza (Joaquin Sanchez), Emanuela Adebajora (Emmanuel Adebayor), Tea Volkota (Theo Walcott), Šime Vrsaljka, Jonasa Hektora (Hector), Fernanda Ljorentea (Llorente), Vilija Kabaljera (Willy Caballero), Lukasa Leive (Lucas)...

Stoga, nije bilo lako odabrati najboljih 11. Ovo je naš izbor. Manje više, naveli smo zbog čega svaki od fudbalera zaslužuje biti u ovom sastavu. 

Vrsaljko je jedini desni bek vrijedan spomena, a ne zaboravimo njegov ogroman doprinos na putu do srebra na Svjetskom prvenstvu s Hrvatskom 2018. godine u Rusiji.

Najboljih 11 koji su se penzionisali u 2023. godini. Screenshot / Lineup builder

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.