DIRNUO U SVETINJU

Bufon predložio revoluciju u nogometu: "To se nije mijenjalo od 1875. godine, trebali bismo razmisliti"

"Prije 30 godina na svakih pedeset udaraca dolazilo je do deset pogodaka, danas je taj omjer pao"

AZRA

D. H.

1.1.2024

Golmani vjerojatno ne vjeruju svojim ušima jer prijedlog ide njima na štetu, ali golmanska legenda Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) ustvrdio je kako bi se ozbiljno trebalo razmisliti o povećanju dimenzija gola.

Isto 150 godina

Standardizirana veličina nogometnih vrata ista je prethodnih 150 godina, još od 1875., a iznosi 7,32 metra u dužinu te 2,44 metra u visinu. Međutim, prema Bufonu vrijeme je da se te dimenzije povećaju, a što objašnjava sve višim golmanima.

- Nedavno sam o tome razgovarao s porodicom i suprugom. Kad sam počeo 1998., bio sam među prvih pet najviših igrača u Serie A. Prošle sezone, igrajući za Parmu u Serie B, i dalje sam bio među prvih pet najviših igrača, ali od njih 22 na terenu. Veličina gola definirana je 1875. godine i vjerojatno je bila prilagođena tadašnjim antropometrijskim vrijednostima. Možda je tada bilo ispravno. Ali danas je nešto o čemu bismo trebali razmisliti. Čak se i u odbojci raspravlja o visini mreže - kazao je 192 centimetra visoki Bufon kojeg je Međunarodni institut za nogometnu historiju i statistiku proglasio za najboljeg vratara 21. stoljeća.

U korist golmanima

Nekadašnji golman Parme, Juventusa i PSG-a je svoj stav koji nikako ne ide u korist golmanima dodatno obrazložio.

- Možete vidjeti utjecaj visine vratara na udarce iz daljine. Prije trideset godina na svakih pedeset udaraca dolazilo je do deset pogodaka. Danas je taj omjer pao na tri gola na 50 udaraca i vrlo je nizak. Zabiti iz daljine protiv dva metra visokog vratara puno je izazovnije - kazao je desetostruki osvajač Serie A, pobjednik Kupa UEFA i svjetski prvak s reprezentacijom koji se ljetos umirovio u 45 godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.