RUKOMET

Nikola Prce za "Avaz": Zasmetala mi je rasprodaja ugleda na Euru

Ispada da su me čuvali za treninge, a ne za utakmice, rekao je bh. rukometni as

Nikola Prce. AFP

Piše: Er. Bijedić

9.2.2022

Nikola Prce se na nedavnom Evropskom prvenstvu u rukometu oprostio od reprezentacije BiH, a svoj put nastavlja kroz klupski angažman u Besi Famgas (Kosovo).


Analiza igara

Već sad je i pomoćni trener u Besi, završava Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, a slijedi mu i edukacija za trenera po EHF Rinck konvenciji.

- To je ono što me vuče, a šta će biti, vidjet ćemo - rekao je Prce i dodao:

- U svakom slučaju, volio bih ostati u rukometu, a trenerski posao je ono što mi prvo pada na pamet. To volim, prošao sam u tom smislu puno, radio sam sa španskim i skandinavskim trenerima, ali me, ipak, vuče taj španski stil.

Benjamin Burić je nedavno govorio o njegovom izraženom trenerskom osjećaju. Upravo pred EP, Prce je kazao da „BiH ima šansu da dobro odigra sa Špancima, dok

Švedska djeluje kao dosta teži protivnik“.

- Način igre Švedske nama manje odgovara, iako smo ranije imali dobre rezultate i sa Švedskom, Danskom, Islandom... To su, ipak, ekipe s kojima je teško igrati. Španski sistem nam više odgovara. Švedska je fizički dosta jača, a Španci se više baziraju na igru zasnovanu na inteligenciji - pojasnio je Prce.

“Zmajevi” su Euro završili na 23. mjestu.

- Mislim da smo protiv Španije dobro odigrali 45 minuta, a ostale dvije utakmice su prošle dosta loše. Iako ne volim izgovore, moramo se ipak osvrnuti na to da smo zbog koronavirusa bili bez ljevaka u ekipi. Bila je to prilika za Dejana Malinovića da eksplodira i odigra dobar turnir, ali se desilo kako jeste - analizirao je Prce.

Njega je selektor Ivica Obrvan, pod izgovorom povrede koljena, pred Češku ostavio na tribinama, a ni u drugim utakmicama se nije naigrao.


Nikola Prce. Arhiva

Mogao sam više

- Možda se nismo najbolje razumjeli, ali jeste bilo ponižavajuće. Pred Češku smo imali skraćen roster, Dino Hamidović je došao pred tu utakmicu nakon korone, Mirko Herceg je bio pod temperaturom, a tu smo bili još Edin Klis i ja. Sat i po prije utakmice dobio sam informaciju da nas je 17 i da ja ne igram. Mislim da je, ako sam već tu, bilo pošteno da razgovaramo. Moje mišljenje je da utakmice na EP-u nisu prilike za sakupljanje minuta za mlade, nego za to da se pokuša napraviti najbolji mogući rezultat. EP je izuzetno teško izboriti i ne treba rasprodavati ugled, otići da samo odigramo te utakmice. To mi je zasmetalo, pogotovo priča o mojoj povredi, koja apsolutno nema veze s tom neodigranom utakmicom.

Ja sam odranije imao manji problem s koljenom, ali sam odradio sve treninge. Ispada da su me čuvali za treninge, a ne za utakmice. Mislim da sam mogao više pomoći jer smo imali dosta uzdrman roster na toj poziciji - ispričao je Prce, koji je svjestan da nije spreman igrati 60 minuta, te dodao:

- Međutim, sigurno sam mogao dati više, pogotovo sa Česima, ali i u ostalim utakmicama. Posebno mi je žao Češke jer mi je bila velika motivacija upravo ta prva pobjeda na EP - zaključio je Prce.

Tarabokija i Panić

Bh. tim je ostao bez dva člana prve sedmorke poslije EP-a.

- Oprostili smo se Vranješ i ja, a možda imaju još jedno do dva imena koja će danas-sutra odlučiti slično. Teško je s 10 mladih igrača ići u kvalifikacije. Ako budemo igrali protiv Grčke s mladim igračima, možemo odmah ići kući. Trebamo igrati s najboljima kojima raspolažemo. Ima tu igrača za koje nije bilo mjesta u posljednje vrijeme, kao što je Marko Tarabokija, koji bi sigurno mogao pomoći. Neke smo možda prerano otpisali. Velika je šteta što nemamo Marka Panića, koji je vanserijski igrač - istakao je Prce.

Žrijeb za SP je odličan, ali i varljiv, smatra Prce.

- Grčka je dobra ekipa, pogotovo na svom terenu. Realno, nikad nije bio lakši žrijeb za nas, ali koliko je lak toliko je i težak, jer nam daje šansu i stvara dodatni pritisak. Od Grčke smo, realno, bolji, ali neće to biti tako lako - kazao je Prce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.