NOGOMET

Teren na Grbavici koštao je milion i 800 hiljada KM: Šta je problem s grijačima

Umjesto dugoročno jeftinije opcije, tada je izabrana skuplja

Grbavica: Najmoderniji stadion u BiH. Arhiv

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

17.12.2019

Stadion Grbavica definitivno je najljepši u BiH, a posebno nakon što je dobio moderni travnjak s hibridnim vlaknima. Zbog uloženih napora proteklih godina na njemu se sada mogu igrati i evropske utakmice, kao i mečevi reprezentacije.

Travnjak je urađen po uzoru na engleske i drugi je po značaju infrastrukturni projekt prethodne Željine uprave (uz izgradnju istočne tribine), a koštao je, prema riječima aktuelnog predsjednika Admira Džubura, više od milion i 800.000 KM. 

– Postavljanje novog travnjaka koštalo je više od 1.800.000 KM. Do dolaska ove uprave, dakle, dok je u klubu bila prethodna uprava, do 31. decembra 2018. godine uplaćeno je 1.200.000 KM. Kada smo došli u klub, dug je iznosio 635.922.77 KM – kazao je Džubur u maju ove godine.

Međutim, na današnjem seminaru "Izgradnja i održavanje nogometnih terena", koji je organizirao Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu, u saradnji sa NSBiH, gdje su se prisutni mogli upoznati s cjelokupnom dinamikom obnove travnjaka, ustanovljen je niz propusta. Na neke se moglo utjecati, na neke nije.

Jedan se tiče "famoznih" grijača, o čemu se često diskutiralo među navijačima tima s Grbavice. Tokom procesa obnove i postavljanja novog travnjaka radilo se i na ugradnji grijača, ali za razliku od kratkoročno skuplje, ali dugoročno jeftinije varijante ugradnje cijevi (gdje se teren zagrijava toplom vodom), tadašnja se uprava odlučila na trenutno jeftiniju, ali dugoročno skuplju varijantu električnih grijača spojenih na trafostanicu elektrodistribucije.

- Po meni, to nije najbolja opcija, jer kad bi pustili grijače u pogon u hladnim mjesecima, mjesečni računi za struju dosezali bi sigurno i 50.000 KM - kazao je Benjamin Imamović, diplomirani inžinjer poljoprivrede koji je pratio radove na Grbavici od prvog do posljednjeg dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.