PROJEKTI

Srednjoškolci radili na restauraciji Ćire: Turistička atrakcija u centru Gračanice

Popularnoj lokomotivi vraćen stari sjaj

Piše: H. Č.

10.6.2021

Učenici otkrili promotivnu tablu. H. ČALIĆ

Nakon petnaest dana vrijednog rada pedeset učenika i nastavnika praktične nastave Mješovite srednje škole (MSŠ) u Gračanici završilo je restauraciju lokomotive- parnjače proizvedene 1898. godine u Mađarskoj.

Popularni Ćiro dobio je novi-stari sjaj. Dijelovi lokomotive koje je narušio zub vremena su sanirani te ponovo blistaju u crnoj, bijeloj i zelenoj boji.

- Završen je simboličan, ali i simpatičan posao koji je rezultat potpisanog dogovora o partnerstvu Turističke zajednice Gračanica i MSŠ-a. Učenici su, uz stručnu pomoć nastavnika praktične nastave, odlično uradili posao. Građani su oduševljeni, jer smo im pored Ćire postavili i klupu za odmor. Ćiro je jedan od simbola Gračanice i predstavlja pravu turističku atrakciju - kazao je direktor Turističke zajednice Edin Ibrišević.

Nakon što je v. d. direktora MSŠ-a, profesor Muhidin Klokić pohvalio svoje učenike, simbolično je otkrivena promotivna tabla.

 Na njoj piše da je Ćiro prestao saobraćati od Gračanice do Karanovca 1. novembra 1967. godine te da je prevozio ljude, robu i kamen iz kamenoloma za jednu fabriku u Lukavcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.