NAKON MASAKRA

Palestina: U izraleskom bombardovanju vozila hitne pomoći na kapiji bolnice 13 osoba poginulo, 26 povrijeđeno

Molimo Međunarodni komitet Crvenog krsta da prati konvoj povrijeđenih čiji će se odlazak poklopiti s povratkom vozila hitne pomoći

Nakon napada u Gazi. Anadolija

Anadolija

3.11.2023

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi u petak je pozvalo Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) da prati konvoj ranjenih ljudi od sjevera do juga Pojasa Gaze na obalskom putu Al-Rašid, koja je bombardovana u petak.

- Molimo Međunarodni komitet Crvenog krsta da prati konvoj povrijeđenih čiji će se odlazak poklopiti s povratkom vozila hitne pomoći koja su od juče zadržana u južnom Pojasu Gaze - navodi se u saopštenju Ministarstva.

U izraleskom bombardovanju vozila hitne pomoći na kapiji bolnice Al-Shifa 13 osoba poginulo, 26 povrijeđeno, saopćili su iz ovog ministarstva.

- Bilo je mnogo žrtava i povrijeđenih u izraelskom napadu na konvoj hitne pomoći koji je trebao da krene na jug kako bi stigao do prelaza Rafah - rekao je portparol Ministarstva zdravlja Ašraf al-Kudra na konferenciji za novinare u bolnici Al-Šifa.

Iz Ministarstva su naveli da se kola hitne pomoći nisu mogla kretati zbog toga što su izraelske snage gađale njih i sve druge humanitarne ekipe.

- Obavijestili smo ICRC o potrebi zaštite i bezbjednog prolaza za povrijeđene, ali nije bilo moguće dobiti odobrenje Izraela - dodaju iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.