MJERENJA

Indeks cijena hrane FAO blago porastao u aprilu

Indeks cijena biljnog ulja FAO-a također je porastao za 0,3 posto u odnosu na mart

Indeks cijena hrane blago porastao. Fena

FENA

3.5.2024

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda porasla je u aprilu, jer su rastuće cijene mesa, biljnih ulja i žitarica više nego nadoknadile smanjenje cijena šećera i mliječnih proizvoda, objavila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Indeks cijena hrane FAO, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena skupa prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u aprilu je u prosjeku iznosio 119,1 poen, što je 0,3 posto više u odnosu na revidirani martovski nivo, dok predstavlja pad od 9,6 posto u odnosu na nivo iz prethodne godine.

FAO indeks cijena žitarica porastao je za 0,3 posto u odnosu na mart, okončavši tromjesečni pad. Globalne izvozne cijene pšenice stabilizovane su u aprilu jer je jaka konkurencija među glavnim izvoznicima nadoknadila zabrinutost zbog nepovoljnog stanja usjeva u dijelovima Evropske unije, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

Indeks cijena biljnog ulja FAO-a također je porastao za 0,3 posto u odnosu na mart, dostigavši 13-mjesečni maksimum, jer su veće kotacije suncokretovog i repičinog ulja nadoknadile nešto niže cijene palminog i sojinog ulja.

FAO indeks cijena mesa porastao je za 1,6 posto u aprilu u odnosu na prethodni mjesec, pošto su međunarodne cijene peradi, goveđeg i ovčjeg mesa porasle. Svjetske cijene svinjskog mesa su neznatno pale, odražavajući slabu internu potražnju u zapadnoj Evropi i uporno slabu potražnju vodećih uvoznika, posebno Kine.

FAO indeks cijena šećera pao je 4,4 posto od marta i ostao 14,7 posto ispod nivoa iz aprila 2023. Smanjenje se uglavnom odnosi na poboljšane izglede globalne ponude, posebno zbog veće proizvodnje u Indiji i Tajlandu nego što se ranije očekivalo i poboljšanih vremenskih uslova u Brazilu.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda je neznatno smanjen, za 0,3 posto - okončavši šest uzastopnih mjesečnih povećanja, vođen slabom potražnjom za obranim mlijekom u prahu i nižim svjetskim cijenama sira, pod uticajem jačanja američkog dolara. Nasuprot tome, svjetske cijene putera su porasle zbog stabilne uvozne potražnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.