NOGOMET

Ova ekipa ima potencijal da se bori za trofeje

Adžem: Pun samopouzdanja ( A. Kuburović)

Piše: Z. ŠARIĆ

26.7.2017

Admir Adžem je već u prvoj utakmici na klupi Željezničara pokazao da će ekipa pod njegovom trenerskom palicom definitivno igrati drugačiji fudbal od onoga koji je preferirao Slavko Petrović. 

Ima prostora 

Iako nije obavio nijedan trening s ekipom, Adžem je promijenio postavku igre, krenuo potpuno ofanzivno protiv GOŠK-a i na kraju pobijedio sa 3:1 uz sijaset propuštenih prilika da rezultat bude mnogo uvjerljiviji.

Naravno, GOŠK nije mjerilo, jer se radi o protivniku koji je kvalitetom dosta slabiji od Želje, ali se vidi u kojem će pravcu ići novi-stari trener.

- Kao navijač, vidio sam da ima prostora da se napravi nešto i to je i glavni razlog što sam se prihvatio posla.  

Što se tiče utakmice protiv GOŠK-a, jednostavno sam malo promijenio uloge nekim igračima, mislim da se kao pravi potez pokazala promjena strana Goranu Zakariću i Asimu Zecu. Bilo je dosta dobrih stvari, ali bilo je i onih loših - govori dan nakon meča Adžem, koji je na Grbavici još od dječačkih dana.

Ono što ga je zabrinulo jeste pad u finišu utakmice, umjesto da pobjeda bude izražena visokom razlikom, na kraju umalo nisu primili gol za 3:2. 

- Vidjelo se da smo pali, ali je meni najvažnije bilo da li su razlog noge, pluća ili glava. Ako je glava, psiha, onda je to najmanji problem i brzo ćemo ga popraviti. Ako su kondicija i snaga, bilo bi nešto teže. 

Svoje juniore sam učio da i kod 6:0 napadaju kao da je 0:0 i to ću tražiti i u prvom timu. Još nismo spremni da odigramo utakmicu na maksimalnom nivou i jači protivnik od GOŠK-a sigurno bi nam napravio dosta problema - govori trener, koji je prošle sezone osvojio titulu s juniorskom ekipom.

Prije dvije godine, vodio je jednu polusezonu prvi tim, a kakva je razlika između tadašnjeg i današnjeg, Adžem govori: 

- Mislim da sam dosta sazrio kao trener i da tek sada mogu pokazati sav svoj kvalitet. Pun sam samopouzdanja i zaista sam sretan što sam dobio priliku da vodim prvi tim - govori 44-godišnji trener.

O realnim dometima ove ekipe, kaže:

- Zna se šta je imperativ Željezničara bez obzira na to ko u njemu igra, samo borba za najviše uspjehe, za trofeje. Ova ekipa ima potencijal za to, ne bih ni sjedao na klupu da ne mislim tako.

Naravno da bih volio da sam s ekipom prošao pripreme, ali ne plačem, takav je trenerski posao, na meni je da što prije izvučem maksimum iz igrača.

Traže napadača 

Što se tiče igračkog kadra, veoma je moguće da će biti još dolazaka.

- Sa sportskim direktorom Aldinom Čenanom pokušat ću pronaći adekvatna pojačanja u narednim danima. Realno, trebao bi nam centarfor koji će zabijati najmanje 15 golova u sezoni, pokušat ćemo ga pronaći. Nemamo previše vremena, ali ako se pojavi interesantan igrač koji nam može pomoći, dovest ćemo ga - kaže Adžem. 

Prihod 21.262 KM 

Iz Željezničara su obavijestili javnost da je prihod od utakmice iznosio 21.262 KM.

Prodate su 2.794 ulaznice, a utakmici je prisustovalo 4.269 gledalaca. Novčani priliv od ulaznica s istočne strane bit će usmjeren u zatvaranje finansijske konstrukcije za gradnju istočne tribine.

Debi Šabanadžovića

Anel Šabanadžović pamit će utakmicu protiv GOŠK-a kao svoj debi u Premijer ligi.  

Sin slavnog Refika smatra se velikim potencijalom, a Adžem je u prošlom mandatu pokazao da voli pružati šanse talentiranim mladićima, koje, uostalom, najbolje poznaje, jer je godinama u omladinskom pogonu.

- Iskreno se nadam da će neko od naših dječaka bljesnuti, znaju da će za svoj rad biti nagrađeni i da će imati priliku da pokažu šta znaju - kaže Adžem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.