NOGOMET

Dan kada se Sarajevo naklonilo Hadisu Zubanoviću

Trenutak kad je Zubanović riješio veliki derbi

Piše: E. Ma.

5.6.2018

Ime jednog fudbalera na današnji dan prije 20 godina ušlo je u legendu. Željezničar je tog 5. juna 1998. godine, magičnom pobjedom nad svojim najvećim rivalom, ekipom Sarajeva, vratio pehar ligaškog šampiona na stadion, koji je nekoliko godina ranije potpuno devastiran u najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji.

Junak „Plavih“ tog petka bio je Hadis Zubanović, koji je golom u 90. minuti utakmice svoje ime promovirao u praznik Željinih navijača, koji od tada svaki 5. juni slave kao Zubandan.

Kako nam je rekao, svaki dan se, a naročito 5. juna, prisjeti se tih 40.000 ljudi na Koševu, fantastične atmosfere i emocija koje su i danas istog inteziteta kao u 90. minuti te utakmice.

- To je privilegija. Finale kakvo se samo moglo sanjati, spektakl na tribinama Sretan sam što sam ja bio u mogućnosti, što sam ja dao taj gol i donio ljudima toliku radost – rekao nam je Zubanović.

Na "Zubandan", kako su navijači Željezničara prozvali dan kada je njihov tim 1998. savladao gradskog rivala, Zubanovića ne zovu samo navijači „Plavih“ već i oni iz suprotnog tabora. Večeras će u Sarajevu biti održana premijera filma posvećena Zubandanu i bivši as tima s Grbavice kaže da će biti prisutni i mnogi navijači FK Sarajeva.

- Priča će biti uokvirena ovim filmom. To je bogatstvo Sarajeva. Poruka i poziva mojih Željovaca bude mnogo. Hvala svima što me svake godine podsjetite da moj trud i rad nije bio uzalud – rekao je Zubanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.