SARAJEVO

Bordo tim spreman za senzaciju

Musemić: Igrat ćemo malo opreznije

G. ŠUMAR

2.8.2018

Sarajevo večeras (20.15 sati) protiv favorizirane Atalante na našem najvećem stadionu „Asim Ferhatović Hase“ igra revanš meč drugog pretkola Evropske lige. Prvi meč završen je rezultatom 2:2, tako da, kako kaže šef stručnog štaba bordo tima Husref Musemić, s obzirom na rezultat prve utakmice, imamo pravo da se nadamo velikom uspjehu. To bi, sigurno, bila velika senzaciji.

Izgubljene lopte

- Nemam ništa novo reći osim onoga što sam već rekao poslije utakmice u Ređio Emiliji. Atalanta je i dalje favorit, ali mi imamo pozitivan rezultat iz prve utakmice i pravo da se nadamo najboljem - kaže Musemić i dodaje:

- Mojim izabranicima sigurno neće nedostajati motiva, a na kraju će pobijediti kolektiv – pamet, koncentracija i disciplina. Mi smo ekipa koja svakome može postići gol, što smo i pokazali, samo se postavlja pitanje kako i koliko brzo možemo reagirati kad izgubimo loptu. Jednostavno, svaku greške, a njih će sigurno biti, moramo pokušati ispraviti što brže.

Musemić ističe da klub iz Bergama ima tri veoma kvalitetna napadača - Baroa, Zapatu, Gomeza.

- Oni na tržištu vrijede puno (34 miliona eura prema njemačkom Transfermarktu, a cijeli bordo tim od 27 igrača 8 miliona eura (op. a.). Prije svega, opasan je taj Papu Gomez, njihov kapiten, ali šta je, tu je, nećemo se predavati do posljednjeg atoma snage. Borit ćemo se, mislim da ćemo imati veliku podršku navijača s tribina, što je, u jednu ruku, veoma dobro, ali može da bude i opasno. Naši igrači u svakom trenutku moraju znati šta moraju raditi na terenu, odnosno da ih ne ponese previše ta atmosfera. Jednostavno, ne smiju iskakati iz naše koncepcije igre, jer Atalanta je protivnik koji kažnjava svaku grešku.

Kod pozitivnog rezultata bilo bi, kako to tvrdi prvi koševski strateg, suludo napasti tako kvalitetnu ekipu kao što je Atalanta.

- Vjerovatno ćemo igrati malo opreznije. Već sam rekao, mislim da svakome možemo zabiti gol, ali pitanje je koliko mi kvalitetno reagiramo kad izgubimo loptu. Mirnoća, koncentracija i disciplina u igri, odnosno kolektiv, može napraviti dobar rezultat. Svaki igrač koji bude iskakao iz tog kolektiva može nas koštati puno. Bitan faktor je i publika, koja će nas sigurno podržati, ali naši igrači u svakom trenutku moraju znati šta rade.

Isti tim

Meč bi trebao početi isti bordo tim koji je dobio šansu u prvoj utakmici u Ređio Emiliji.

- Sumnjam da će biti promjena - izjavio je Musemić, koji očekuje dvije izmjene u timu Atalante, te dodao:

- Jedan od njih je napadač Duvan Zapata, koji je u prvoj utakmici ušao u drugom poluvremenu, te švicarski reprezentativac Remo Frauler. Baroa, Zapatu, Gomez mogu zabiti gol svakoj ekipi na svijetu, tako da je prvenstveno naš zadatak da ih pokušamo zaustaviti. Jednostavno, u opasnoj zoni ispred našeg gola greške moramo svesti na minimum. A grešaka će sigurno biti, niko ne može odigrati utakmicu bez greške.

I za kraj Musemić dodaje:

- Naše je pravo da pokušamo odigrati još bolje nego što je to bio slučaj u Italiji, pogotovo u drugom poluvremenu. Atalanta je i dalje favorit, ali mi nemamo nijedan razlog da se predamo bez borbe. Već naprotiv. U fudbalu je sve moguće, nekad odluči i faktor sreće, dobar ili loš potez pojedinca. Jedna greška može riješiti ovakvu utakmicu... Naprimjer, nakon našeg prvog gola u Italiji, Atalanta je izgledala veoma loše. Takva ekipa s takvim kvalitetom je došla u takvu situaciju.


Velkoski: Pokazat ćemo da smo ekipa za velike stvari

Kapiten bordo tima Krste Velkoski je optimista, iako je, kako naglašava, svjestan snage protivnika.

- I prije prve utakmice u Italiji sam rekao da imamo kvalitet. Taj kvalitet smo pokazali u Ređio Emiliji, gdje se nismo predavali ni nakon minusa od dva gola. Pokazali smo da možemo igrati i protiv favoriziranog protivnika, odnosno svakoga. Nadam se da ćemo na Koševu dokazati da smo ekipa za velike stvari. Naravno, znamo protiv koga igramo, ali mi smo spremni za veliku borbu. Kao što je to rekao naš šef Musemić, motiva neće nedostajati. Jedva čekamo da utakmica počne - izjavio je Velkoski.

Sarajevo Atalanta

SARAJEVO Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase”. Početak utakmice: 20.15 sati. Sudija: Stjuart Atvel (Engleska). Prva utakmica: Atalanta – Sarajevo 2:2.

SARAJEVO: Pavlović, Hebibović, Mujakić, Dupovac, Pidro, Rahmanović, Adukor, Halilović, Velkoski, Šišić, Ahmetović. Trener: Husref Musemić.

ATALANTA: Beriša - Toloi, Mancini, Masijelo - Hateboer, De Run, Pesina, Gosens - Barou, Zapata, Gomez. Trener: Đan Pjer Gasperini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.