NOGOMET

Slavni klub ima samo jedan cilj: ’Rođeni’ streme ka eliti

Velež je u proljeće 2016. ispao iz Premijer lige BiH

F. I.

9.8.2018

“Rođeni” su odigrali i posljednju kontrolnu utakmicu, savladali su Neretvu iz Metkovića sa 2:0, a dva dana su ostala do početka nove sezone. Nove, s velikim očekivanjima, kako uprave, tako i navijača Fudbalskog kluba Velež.

U prijevodu, sezone u kojoj je jedini cilj ulazak, odnosno povratak u Premijer ligu BiH.

Jer, ovo će biti treća sezona boravka mostarskog tima u društvu federalnih prvoligaša, šesta ukupno od kada je prvi put napustio društvo najboljih 2003. godine.

Dubok trag 

Zanimljivo, Velež se u prvom slučaju tek iz trećeg pokušaja vratio među najbolje bh. klubove. Navijači se i danas sjećaju sezona neizvjesnosti i borbe, razočarenja nakon što je prvo bila uspješnija Budućnost iz Banovića, a sezonu poslije bihaćko Jedinstvo.

Utakmice Premijer lige navijači Veleža posljednji put su gledali u sezoni 2015/2016, koja će svakako, kad se na kraju pogleda broj osvojenih bodova i ostvarenih pobjeda, biti upisana kao jedna od najlošijih u historiji kluba. Sve ono što se dešavalo u tom periodu, ostavilo je dubok trag, što se osjetilo na rezultatima i u prvoj narednoj sezoni u nižem rangu.

Strepili su navijači, klub je plesao po rubu, a na kraju se izvukao i borba za konsolidaciju se nastavila. Prošle sezone, u ovom periodu bila je aktuelna priča o Premijer ligi, Velež je svrstavan u red najužih favorita, ali je optimizam naglo splasnuo nakon početna dva poraza u prva dva kola.

Pokušavali su “Rođeni” ispraviti početničke greške, znali su pobjeđivati u seriji, ali isto tako neočekivano izgubiti bod(ove) na domaćem terenu pa je i prije same završnice postalo jasno kako od povratka nema ništa. Ide nova sezona, igrom slučaja opet za Velež treća uzastopna u nižem rangu.

Određene promjene 

Optimizma ne nedostaje, napravljene su određene promjene u igračkom kadru, Velež u svom rosteru ima Argentince, Brazilce, mlade igrače, ali i one nešto iskusnije, stigao je i Nusmir Fajić. Velež, prema mišljenju mnogih, jeste u ovom trenutku glavni, najozbiljniji kandidat za povratak u društvo najboljih.

Rahimić: Ispuniti očekivanja

- U svaku utakmicu morat ćemo ući maksimalno, jer smo vidjeli šta se prošle sezone dešavalo u nekim susretima. Sada pristup mora biti pravi u svakom trenutku, bez obzira na ime protivnika.

Zadržali smo okosnicu ekipe, doveli smo neke igrače, želimo igrati napadački fudbal, od napadačke, ofanzivne linije se mnogo očekuje. Svi u klubu vjerujemo da možemo ispuniti očekivanja navijača i vratiti se u Premijer ligu - kaže trener Ibro Rahimić.

Kalajdžić: Posložene stvari

- U posljednjih sezonu-dvije mnogo stvari je urađeno u klubu, omladinska škola radi u odličnim uvjetima. Mislim da su se stvari posložile i da je došlo vrijeme da i prva ekipa napravi taj iskorak.

Svi u klubu čvrsto vjeruju da možemo ispuniti cilj, iako neće biti lako.

Mnogi će reći kako je ova Prva liga FBiH kvalitetna i da u svakoj ekipi možete naći dva ili tri vrlo dobra igrača – govori Avdo Kalajadžić, koji u posljednjih nekoliko sezona radi u omladinskoj školi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.