AMBICIJE

Želimo vratiti vrhunsku košarku u Sarajevo

Džemić (lijevo) sa trenerima Realwaya Podbičaninom i Smajlovićem. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

30.12.2019

- Želim da ponovo imamo pune dvorane, da u Sarajevu ponovo gostuju Partizan, Zvezda, Cedevita... Možda zvuči nerealno, možda i populistički, ali zaista vjerujem da to možemo napraviti - govori Nedim Džemić za naš list o glavnim razlozima zbog kojih je sa svojim klubom, KK Realway, prihvatio poziv za saradnju sa Sparsom.

Dva sarajevska kluba, od kojih se jedan takmiči u najvišem rangu bosanskohercegovačke košarke i ima najviše ambicije, a drugi se takmiči u A-2 ligim sa naglaskom na radu sa mladim kategorijama, nedavno su sklopili sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Sportski motivi

Spars ulažu seniorski pogon i rejting kluba koji je već godinama u vrhu domaće košarke, ali mu je potreban pravi, veliki rezultat, u koji su uključeni i trofeji. Partnerski Realway, prema riječima Džemića, donosi organizaciju, masovnost u omladinskim kategorijama i želju da se budući prvotimci, kroz stručan rad, regrutuju isključivo sa vlastitih punktova.

- Sportski motivi su nas rukovodili da uđemo u ovu priču. Spars je išao jednim putem, mi drugim, a sada je vrijeme da se te dvije staze spoje u jednu i nastavimo zajedno. Potencijal definitivno postoji, na nama je da ga iskoristimo na prvi način - ističe Džemić.

Realway se oslanja, prema riječima Džemića, na najveću košarkašku akademiju u BiH, najveći košarkaški kamp i omladinski pogon koji se bazira na igračima poniklim sa punktova u Sarajevu.

- U kombinaciji sa Sparsom, koji je imao mnogo igrače sa strane, vjerujem da možemo pronaći pravi balans. Kad su u pitanju omladinske kategorije, Spars je bio dominantan i bez nas, ali želja je da zajedno postanemo dominantni i na regionalnom planu - kaže Džemić.

Naglašava da je predsjednik Sparsa Nihad Selimović zaslužio svu moguću podršku za sve što je radio i radi ne samo za Spars, nego i sarajevsku i bh. košarku. Ovo je način mu je Realway pruži.

Dodatni angažman

- Pitanje je da li bih ušao u sve ovo da nije Nihada, vjerujem da će nam ova saradnja svima dati dodatni motiv za još bolji angažman i da će to sredina prepoznati - kaže Džemić.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da nakon “ujedinjenja” dva kluba (takmiči se pod nazivom Spars Realway), Selimović bude predsjednik, a Džemić generalni menadžer, naš sagovornik preuzeo je još jednu dužnost. Vjerovatno i najnezahvalniju, trenersku, koja mu nije strana.

- Iskreno, to nije bilo u planu prilikom sporazuma. Nažalost, ranija smjena (nakon raskida saradnje sa Goranom Šehovcem kao privremeno rješenje ekipu Sparsa je vodio direktor kluba Nernim Selimović, op. a.) nije donijela pozitivni šok.

Čekali smo neko drugo trenersko rješenje, nismo ga uspjeli pronaći. Na kraju je došao prijedlog da to budem ja. Kao čovjek koji nikada nije bježao od odgovornosti, pogotovo što je sada na dresu Sparsa i naziv Realway, odlučio sam sjesti na klupu - objašnjava Džemić.

U ulozi trenera debitirat će sutra u Sarajevu u neuobičajenom terminu (12 sati) protiv vjerovatno najtežeg mogućeg rivala, vodećeg tima ABA 2 lige, Borca iz Čačka. Spars je trenutno posljednji u ABA 2 sa 12 poraza u 13 kola.

- Raspored je veoma težak, i u domaćem prvenstvu i u ABA 2 ligi, ali ne tražimo alibi, ni ja ni igrači. Sve ćemo učiniti da ova priča ima i pozitivan rezultat na terenu, da izborimo opstanak u AB 2 ligi, jer su seniorski pogon i njegov učinak slika i prilika cijelog kluba - ističe Džemić, koji je imao i poruku za prvotimce.

- Na prvu utakmicu doveli smo 500 djece, ali rekao sam igračima da ako djeca ne vide borbu, ne vide da su se igrači spremni “bacati na glavu za loptom”, možda ih više neće ni biti na tribinama - rekao je Džemić.

Iskustvo iz Katara

Džemić je nekada bio juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u košarci.

Kako kaže, predviđali su mu i uspješnu seniorsku karijeru, no zbog teške povrede na prelasku iz juniora u seniore morao je prestati sa aktivnim igranjem.

- Povreda je bila jača i morao sam veoma rano okončati karijeru. Stoga sam 2003. godine zajedno sa Nihadom Selimovićem pokrenuo Realway - kaže Džemić, koji je nekoliko godina proveo u Kataru.

Vodio je, kao trener, centar za razvoj košarke u ovoj azijskoj državi, nakon čega se ponovo vratio u Bosnu i Hercegovinu.

850

članova ima KK Realway, po čemu je najveći košarkaški kolektiv u BiH, naglašavaju iz kluba

15

trenera u ovoj sezoni imao je Realway, računajući školu košarke, omladinski pogon i prvi tim

10

takmičarskih selekcija za nastup u sezoni 2019/2020. prijavio je Realway, što je rekord  u bh. košarci

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.