GENERALNI SEKRETAR KSBIH

Amer Čolan za "Avaz" o početku košarkaškog prvenstva: U ponedjeljak će se sve znati

Podijeljena mišljenja Takmičarske komisije i Upravnog odbora

Čolan: Moguća je Liga 14. ARHIV

Piše: A. Vatreš

10.9.2021

Nepunih mjesec dana prije početka košarkaškog prvenstva BiH mnoge stvari nisu jasne.

Dva kluba (Čelik i Čapljina) odustala su od takmičenja, a još se ne zna ni tačan broj učesnika. Pojašnjenje smo potražili na adresi KSBiH, odnosno kod generalnog sekretara Amera Čolana.

Osnovni problem

- U suštini, osnovni je problem registracija prvenstva od prošle sezone, gdje je komesar donio određene odluke o izbacivanju klubova koji nisu učestvovali na Fajnal-foru, odnosno koji nisu došli na zakazanu završnicu prvenstva. Klubovi su uložili žalbe, a Takmičarska komisija donijela je određene odluke po žalbi koje Upravni odbor treba da usvoji ili ne usvoji, odobri ili eventualno promijeni... UO to još nije uradio, odnosno nije se usaglasio oko toga, jer su podijeljena mišljenja Takmičarske komisije i članova UO, kad je u pitanju taj dio – objasnio je Čolan za „Avaz“.

Kako je rekao, tu je još nekoliko stavki koje treba definirati.

- U izvještaju koji je komesar dostavio, jednim dijelom su ublažene te kazne i neki članovi propozicija takmičenja nisu bili uvršteni u odluke kako bi se ublažile kazne klubovima i oko toga je nastao sav problem. Tu je i negiranje KK Igokea, koji je još uvijek pri stavu da ne igra prvenstvo od početka, nego da se, kao i do sada, ponovo uključuje u Ligu 6. To isto, pravilnikom, odnosno propozicijama takmičenja za ovu sezonu nije bilo definirano i UO o svemu tome treba da donese odluke, da se te stvari razjasne, kako se igra, šta se igra, koji su klubovi učesnici...

Zakazana sjednica

Čolan nam je potvrdio kako je sjednica UO zakazana za ponedjeljak, kada bi sve trebalo biti poznato.

- Sezona treba da počne naredni mjesec, tj. u prvoj sedmici oktobra. Prema propozicijama koje su bile prošle godine, to je opet Liga 16, ukoliko bude toliko klubova. Međutim, već imamo dva kluba koja su odustala od takmičenja, tako da bi mogla biti Liga 14. Sjednica UO je zakazana u ponedjeljak, kako bi se te stvari definirale i razjasnile, te na kraju odobrio status igranja košarkaškim klubovima u regionalnim i FIBA takmičenjima. Dok se to ne razjasni i završi, oni neće imati pravo nastupa, jer im po odluci UO nije odobreno učešće u regionalnim i međunarodnim takmičenjima – zaključio je Čolak.

Pomjeranje za sedam dana

U krajnjem slučaju, moguća je odgoda prvenstva za sedam dana.

- Liga bi trebala početi 2. ili 3. oktobra. Jedina opcija koja može da se uradi je pomjeranje takmičenja za sedam dana. Tu pričamo o muškoj košarci. Kada je ženska košarka u pitanju, plan je bio da to bude druga sedmica oktobra – istakao je Čolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.