ZANIMLJIVO

Sidnejski gej pingvini postali očevi zdravog potomka

Uspješno su položili test iz roditeljstva

Screenshot

Blic.rs

26.10.2018

Mužjaci žutonogog pingvina iz Sidnejskog akvarijuma Morski život, koji su sagradili zajedničko gnijezdo zbog čega im je povjerena briga o oplođenom jajetu, postali su očevi zdravog potomka.

Zaposleni akvarijuma dvojici mužjaka, Medžiku (Magic) i Spenu (Sphen), u gnijezdo su prvo stavili lažno jaje kako bi provjerili kako će se par gej jedinki snaći u ulozi roditelja.

Kada su uspješno položili test iz roditeljstva, na brigu im je povjereno oplođeno jaje heteroseksualnog para pingvina koji ih je imao dva. U prirodi je, naime, uobičajno da pingvini napuste drugog potomka jer im je teško da pronađu hranu.

Mladunče se rodilo 19. oktobra i prvi je subantarktički pingvin koji je došao na svijet u akvarijumu.

Gej par koji je gnijezdo napravio prije sezone parenja brižno njeguje usvojenog mladunca - izjavila je Tiš Hanan (Tish Hanan).

Objasnila je da su u prvih 20 dana nakon rođenja mladunci najosjetljiviji zbog čega je izuzetno važno da se roditelji o njemu dobro brinu.

Medžik i Spen jaje su smjestili u malo gnijezdo napravljeno od kamenčića te su na njemu naizmjenično sjedili dijeleći sve roditeljske dužnosti - rekla je Hanan.

Podsjetila je i da su i heteroseksualni parovi žutonogih pingvina izuzetno brižni roditelji. Uobičajno je da mužjak i ženka zajedno brinu o mladuncima. Dok jedno od njih čuva jaje, drugo ide po hranu, a zatim se smjenjuju. Kako je rekla, drugačije nije bilo ni sa ovim parom.

Po pisanju australijskih medija sva tri člana porodice izuzetno su zadovoljna, a mali pingvin, kojem tek treba nadjenuti ime, nema ništa protiv odrastanja uz dvojicu očeva.

Gej pingvini iz Sidneja nisu prvi pripadnici te životinjske vrste među kojima je primjećena istopolna veza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.