ŽRTVA "SLUČAJA SKRIPALJ“

Abramovič na francuskoj obali čeka da mu Velika Britanija odobri vizu

Blic.rs

21.5.2018

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič (Roman Abramovich) žrtva je represije britanske vlade nad bogatim investitorima koji dolaze u Veliku Britaniju, nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju, što dodatno povećava tenzije između Britanije i Rusije.

Kako prenosi Gardijan, vlada u Dauning Stritu potvrdila je da je promijenila vize prvog nivoa, za koje se vjeruje da posjeduje ruski oligarh, koja omogućava boravak od 40 mjeseci svima koji u britansku ekonomiju investiraju više od dva miliona funti.

Abramovič je posljednji put u javnosti viđen u petak na suđenju u Švicarskoj. On je propustio finalnu utakmicu FA kupa između njegovog Čelsija i Mančester Junajteda na Vembliju.

Britanska vlada pooštrila je pravila kada je u pitanju boravak ruskih oligarha u Velikoj Britaniji. Prošlog mjeseca Amber Rud, tadašnji sekretar za domaćinstva, najavio je promjene investicionih viza.


Zvanični portparol premijera rekao je da neće komentirati pojedinačne slučajeve, ali da su zbog ranijih promena, aplikacije za prvoklasne vize, za koje se smatra da ih drže oko 700 bogatih Rusa, odbijene za 84 posto.

-Trenutno posmatramo kako rade i provode dodatne provjere investitora koji su došli u Ujedinjeno Kraljevstvo prije nego što su reforme uvedene - rekao je on.

Vjeruje se da je Abramoviču viza istekla u aprilu dok je bio van zemlje i od tada nije pokušao da uđe u Veliku Britaniju. Njegova nova prijava trebalo bi da bude aplicirana iz inostranstva, vjerovatno iz Rusije, što znači da će on biti podvrgnut nešto rigoroznijim kriterijumima nego ako se prijavljuje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Neko ko poznaje Abramoviča ispričao je za Gradijan da ruskom milijarederu nije uskraćena viza, već mu je samo prolongirana procedura produženja. Njegov portparol odbio je da komentira ovaj slučaj.

Ruski zvaničnici žalili su se da Velika Britanija koristil izdavanje ili uskraćivanje viza kao oružje u rastućem političkom sukobu između Moskve i Londona.

-Očigledno je da su za britansku vladu vize i reguliranje medijske sfere instrumenti politike - rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova (Maria Zakharova).


Nije poznato gdje je trenutno milijarder. Posljednji put u javnosti viđen je u petak na saslušanju okružnog suda u Švicarskoj.

Javno dostupni podaci o praćenju pokazali su da je avion Gulfstream za koji se vjeruje da ga je koristio Abramovič letio iz južne Francuske, gdje milijarder posjeduje imanje u luci Antib.

Isti avion se vratio u južnu Francusku u petak. Od tada, nije nigdje išao. Javni podaci o praćenju također pokazuju da je luksuzna jahta Eklips trenutno usidrena u Antibu.

Prema podacima veb stranice FlightRadar24, njegov Boing 767 je posljednji put od Moskve do Nice letio 8. maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.