TRANSFERI

Realu je ovo idealan trenutak za prodaju Ronalda, Juventus masno zaradio i prije transfera

Goal.com

6.7.2018

Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Real Madrid već su prolazili kroz ovakvu situaciju. Ipak, ovaj put osjeća se da bi Portugalac zaista mogao napustiti "kraljevski" klub i potpisati za - Juventus.

Već se pisalo kako postoje saznanja da tek detalji nedostaju u zaključenju posla, ako se to uistinu ostvari, bit će to jedan od tužnijih trenutaka za navijače los blancosa. No, raspoloženje u klubu moglo bi biti suprotno jer je ovo, vjerovatno, idealan trenutak za prodaju njihove zvijezde.

Ronaldo je u Real prešao iz Mančester junajteda 2009. godine za odštetu od 94 miliona eura te je u Madridu proveo svoje najbolje igračke godine. Za španskog velikana zabio je nevjerovatnih 450 golova u 438 utakmica, pri čemu je osvojio 16 trofeja, uključujući četiri Lige prvaka.

Glasine o njegovom odlasku nisu novost. Još 2012. iskazao je nezadovoljstvo tretmanom u Madridu, priznavši nakon 3:0 pobjede protiv Granade da je tužan i da u klubu znaju zašto.

Na kraju je sve razriješeno i sve je bilo uredu do prošlog ljeta kada se pojavila prava 'bomba' u portugalskim medijima koji su tvrdili da je Ronaldo odlučio otići. I opet je ostao.

A nakon osvajanja Lige prvaka treći put uzastopno ovog maja, na španskoj televiziji dao je naslutiti kako bi mu finale protiv Liverpula mogla biti i posljednja utakmica u bijelom dresu. Te izjave učinile su se kao blef u pokušaju iznuđivanja bogatijeg ugovora, ali Kristijano je to negirao rekavši:

- Ne radi se o novcu. Moje nezadovljstvo proteže se daleko u prošlost.

Ronaldo je oduvijek imao profesionalan, ne i prisan, odnos s predsjednikom Reala Florentinom Perezom, koji je ovoga puta odlučio sve prepustiti u ruke igrača i njegove svite.

Da je Ronaldo u proteklim sezonama bio ovako blizu odlasku sa Santijago Bernabeuu, nema sumnje kako bi izbila prava drama. Naravno, drame će biti i sada, ali niti blizu koliko bi bilo ranijih godina kada je Kristijano bio karika bez koje je ekipa bila nezamisliva. Ronaldo je Real vodio do četiri Lige prvaka u prošlih pet sezona, ali istina je da ne može jedan igrač voditi klub na tron Evrope u nedogled, već je potrebno krenuti u izgradnju nove, mlađe momčadi.

Koliko su zavisili o Kristijanu dovoljno govori podatak da do kraja sezone nisu uspjeli nadoknaditi bodovni zaostatak koji je nastao za Barcelonom u prvom dijelu La Lige u kojem je portugalska zvijezda zabila samo četiri gola.

A ako žele da ih i dogodine predvodi u Evropi, morat će ga na znatno više ligaških utakmica ostavljati na klupi kako bi dobio potreban odmor. Jer, u dobi od 33 godine i pet mjeseci, ostaje upitno koliko će dugo moći nastaviti na ovom niovou, a prilika za prodaju igrača njegove dobi za 100 miliona eura prilika je koju los blancosi ne bi smjeli propustiti.


Naravno, presudno je da mu se dovede adekvatna zamjena, a kao prve mete nameću se PSG-ovi Neymar i Mbappe. I jedan i drugi koštali bi pravo bogatstvo, ali ulaganje bi bilo - dugoročno. Brazilac, koji je rođen na isti dan kao i Ronaldo, 5. februara, ima 26 godina, a Francuz tek 19.

Njegovom prodajom znatno bi rasteretirili klupski proračun i tako lakše došli do nove zvijezde. Sigurno je kako bi i Lopeteguiju bilo lakše primijeniti taktičke zamisli u momčadi koja ne bi bila toliko podređena jednoj velikoj zvijezdi. Iako, doduše, Nejmar spada u gotovo istu kategoriju.

Što god se dogodilo, niko nema razloga pustiti suzu. Ronaldo je Realova legenda i uvijek će to biti, ali došlo je vrijeme da klub nastavi dalje i prihvati 100 miliona eura, nevjerovatnu ponudu za igrača koji će u februaru napuniti 34 godine. Zanemarivši osjećaje, ovo je prava ponuda u pravo vrijeme, za sve tri strane u poslu.

Što potvrđuje i današnja izjava Ronaldovog agenta, Jorgea Mendesa:

- Ako Kristijano Ronaldo napusti Real Madrid, bit će neizmjerno zahvalan klubu, predsjedniku, suigračima, medicinskom osoblju, navijačima i svim madridistama širom svijeta. To će nova faza i novi izazov u njegovoj karijeri.

Zanimljivi su i izvještaji s burze koji govore kako su samim spominjanjem dolaska Ronalda u staru damu, Juventusu dionice porasle i do 11 posto i tako klubu donijele zaradu od - 160 miliona eura!?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.