NOGOMET

Pripreme za doček hrvatskog selektora Zlatka Dalića u Livnu pri kraju

A. Ka.

23.7.2018

Pripreme za doček selektora reprezentacije Hrvatske, Zlatka Dalića, na livanjskom stadionu Zgona, na kojem je Dalić i započeo karijeru, su pri kraju. Odmiču radovi na montiranju velike bine sa koje će Dalić pozdraviti svoje Livnjake i hiljade drugih posjetitelja, a prema procjenama organizatora dočeka, očekuje ih se i do 50.000.  

Prilazi stadionu su ukrašeni hrvatskim zastavama, postavljena je i prateća infrastruktura, te mnoštvo pokretnih bifea, a ono što posebno plijeni pažnju, dan pred najavljeni skup, je angažman poznatog splitskog režisera i fotografa Šime Strikomana koji je pripremio podlogu na stadionu iscrtavanjem Zlatka Dalića na konju, što ima višestruko značenje.



- Odavno mi je bila želja napraviti milenijsku fotografiju u Livnu, poznatom po svojim divljim konjima. Sada su se stvari idealno poklopile, pošto je Dalić kao Livnjak postigao odličan rezultat. Zlatko i konji. Zlatko na konju! Kao simbol Livna i sportske pobjede. Snimat ću pomoću specijalne dizalice visine preko 30 metara. Fotografije će se snimati od 17 sati nadalje. Sve bi trebalo biti gotovo prije zvaničnog programa koji počinje u 19 sati. Da se ljudima popuni iscrtani lik Dalića na konju, potrebnog za milenijsku fotografiju, treba oko 5.000 ljudi.

Nadam se lijepom vremenu i još ljepšim fotografijama. Snimaće se tako da se u pozadini vidi grad Livno i visoravan Krug na kojoj obitavaju livanjski divlji konji. U objektivu će biti i prigradska četvrt Brina u kojoj je Dalić rođen“, kazao je za Avaz Strikoman koji je prije nekoliko dana napravio milenijsku fotografiju i u susjednom Bosanskom Grahovu za Ilindan, kad je iscrtao sv Iliju sa gavranom u ruci.

Prema onome što je zamislio za Livno, bosanskograhovsko snimanje je bilo samo zagrijavanje za, vjerovatno, Strikomanovu fotografiju života, posvećenu Daliću, Livnu i livanjskim divljim konjima, kao prirodnom brendu.

Šime Strikoman rođen je 1957.godine. Diplomirani je filmski i TV snimatelj, te profesionalni fotograf. Autor je preko 150 milenijskih fotografija, među kojima i fotografije s obilježavanja 150. godišnjice splitskog Hajduka. Kaže da bi mu, pored Livna i Bosanskog Grahova, bila velika želja napraviti milenijsku fotografiju i u Sarajevu i drugim bh. mjestima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.