POSLOVI

Žena koja je prodala dva engleska premijerligaša

Priča se da će zaraditi 10 miliona funti

Amanda: Sposobna poslovna žena. Mirror

Avaz.ba

15.4.2020

Godinama se govorilo o prodaji Njukasl junajteda. Majk Ešli (Mike Ashley) uveliko je bio omraženi vlasnik kluba i navijači su dugo priželjkivali njegov odlazak s te pozicije.

O onda je na scenu stupila Amanda Stejvli (Staveley), 47-godišnja Britanka. Ona je finansijski broker i odigrala je vrlo važnu ulogu u prodaji Njukasla saudijskom princu, šeiku Muhamedu bin Salmanu. Ovaj posao vrijedan 300 miliona funti još nije u potpunosti zaključen, ali na Otoku već uveliko pišu da je to gotova stvar. 

Stejvli i njena kompanija "PCP Kapital Partners" u cijelom poslu bila je "fikser", osoba koja je spojila dvije strane i učinila sve da do dogovora dođe. A bilo je zaista mnogo muka, jer je prodaja Njukasla čas išla u dobrom pravcu, čas u jako lošem, i tako nekoliko puta.

Pojedini mediji čak izvještavaju da će za taj posao inkasirati 10 miliona funti. Ona je još 2009. godine bila opisana u tamošnjim medijima kao "prelijepa žena koja je uzdrmala fudbal". Razlog za to bila je prodaja Mančester sitija 2008. sadašnjim vlasnicima iz Abu Dabija za koju su morali platiti 210 miliona funti, a Stejvli je i tada posredovala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.