EURO 2020

Ponovo na Vembliju: Manćini, Lombardo i Vijali na popravni čekaju 19 godina

U finalu Evropskog kupa 1991/92. Sampdorija poražena od Barcelone (1:0)

Viali, Oriali i Manćini. TWITTER

E. Ćosić

11.7.2021

Večeras su sve oči sportske javnosti uprte u London i Vembli gdje će za prvaka Evrope boriti selekcije Engleske i Italije. "Azure" sa klupe predvodi Roberto Manćini (Mancini) koji će se sa svojim asistentom Atiliom Lombardom (Attilio) i tim koordinatorom Đanlukom Vijalijem (Gianluca Vialli) nadati popravnom i nešto ljepšoj noći na Vembliju nego je to bio slučaj 1992. godine.

U finalu tadašnjeg Evropskog kupa, koje od 1993. nosi naziv Liga prvaka, igrali su Sampdorija i Barcelona. Italijanskog predstavnika je kao kapiten predvodio Roberto Manćini, u timu su između ostalih bili i Atilo Lombardo i Đanluka Vijali, a u ekipi je bio i Giljio Nućiari (Guilio Nuciari), dok je trener tima bio Vujadin Boškov. 

Na drugoj strani Johan Krojf (Cruyff) je na raspolaganju imao igrače poput Andonija Zubizarete (Zubizaretta), Ronalda Kumana (Koeman), Pepa Gvardiole (Guardiola), Majkla Laudrupa (Michael), Hrista Stoičkova (Stoichkov)...

Nakon regularnih 90 minuta nije bilo pobjednika, pa se pristupilo produžecima.  Na gol se čekalo sve do 112. minute kada je Kuman postigao fenomenalan gol iz slobodnog udaraca. Barcelona je tada postala klupski prvak Evrope, a Manćini, Lombardo i Vijali su tužni napustili Vembli i London.

Pored pomenutog trojca, još četverica članova stručnog štaba je prošlo kroz Sampdoriju. Vidjet ćemo kako će večeras biti i da li će se Sampdorijina ekipa u stručnom štabu "Azura" radovati večeras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.