PRIJETE VELIKE SANKCIJE

UEFA pokrenula postupak protiv Partizana zbog rasizma

Brazilac Alano bio žrtva rasističkog vrijeđanja publike u Humskoj

Trenutak kada se Alano žalio sudijama i delegatu. ARHIV

E. Ćosić

30.8.2021

Krovna kuća evropskog fudbala (UEFA) je objavila da je pokrenula postupak protiv Partizana zbog incidenta koji se desio na utakmici plej-ofa Lige konferencija protiv Santa Klare.

Iako se u zvaničnom izveštaju ne navodi koji je tačan razlog pokretanja samog postupka, renomirani portugalski dnevnik "A Bola" piše da je riječ o rasizmu navijača Partizana prema fudbaleru gostiju Alanu.



Izvještaj UEFA-e. SCREENSHOT

- U skladu sa članom 31. UEFA Disciplinskog pravilnika, UEFA etički i disciplinski inspektor je postavljen da ispita okolnosti incidenta koji se desio na stadionu Partizana tokom meča plej-ofa Lige koferencija koji su odigrali Partizan i Santa Klara 26. avgusta. Više informacija biće dostupno uskoro, piše na zvaničnom sajtu UEFA.

Portugalska "A Bola" međutim tvrdi da je Alano pretrpio rasističke uvrede u 66. minuti prilikom izlaska sa terena Partizanovog stadiona. Brazilac se odmah požalio četvrtom sudiji Endiju Medliju (Andy Madley), koji je potom pozvao Krega Posona (Craig Powson) i delegata meča da dođu i razmotre slučaj. 

Upravo zbog toga je susret bio prekinut na tri minute. Ukoliko se tvrdnje portugalskog tima potvrde, Partizan će pretrpiti ozbiljne posljedice, pa bi tako domaće utakmice Konferencijske lige mogao igrati bez navijača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.