NEKADAŠNJI REPREZENTATIVAC

Vladan Grujić za "Avaz": Otjerati Peteva bila bi velika greška, Pjanić nam treba

Nekadašnji veznjak Zvezde, Sarajeva, Borca... smatra da trenutna selekcija BiH jednostavno nema dovoljno kvalitetnih igrača

Grujić je svojevremeno nosio dres reprezentacije BiH. Arhiv

Piše: M. Kadić

17.11.2021

Fudbalska selekcija BiH porazom je okončala kvalifikacije za SP, nakon što smo u Zenici poraženi izgubili 0:2 od selekcije Ukrajine koja je izborila na kraju baraž za odlazak na Mundijal.

Mnogobrojni i različiti bili su komentari nakon meča, jedni krive igrače, drugi selektora, treći sudiju i lošu sreću, a za analizu ciklusa iza nas pitali smo bivšeg reprezentativca BiH, danas fudbalskog agenta, ali i budućeg trenera, Vladana Grujića.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Kolna, Sarajeva, Borca... mišljenja je da trenutna selekcija BiH jednostavno nema dovoljno kvalitetnih igrača, kao i to da nije dovoljno ni uigrana s obzirom na smjenu generacije, koja je u svakoj reprezentaciji manje - više bolna.

Top igrač, ali ne igra

Grujić za portal "Avaza" kaže kako je i sam vjerovao da bi ovaj tim mogao da uradi nešto veliko, pogotovo poslije solidnih nastupa u Kazahstanu i Ukrajini gdje smo osvojili četiri boda.

- Na žalost, nismo uspjeli, ali sad kad se vratim sad malo unazad i kad sve malo dublje sagledamo, pa uporedimo sve to sa zemljama iz regiona, s kojima se realno uvijek poredimo i koje pokušavamo da stignemo na tom fudbalskom nivou, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou, ja lično dolazim do zaključka da mi jednostavno u ovom trenutku nemamo dovoljno kvalitetnih igrača. I to je jedina istina. Izuzmemo li Miralema Pjanića, kojeg je bez obzira na sve, smatram klasom, a pogotovo Edina Džeku, nama ostaje skupa igrača koji sad trenutno ne bi imali mjesto u najboljim ekipama Srbije i Hrvatske, naglašava Grujić, te dodaje:

- Bio sam dio reprezentacije i znam kako to funkcioniše. Ne treba u nikoga upirati prstom, kriviti ga, jednostavno rado se i kvalitetu. Za nešto više od trenutnog rezultata potrebno je malo više da se vremena uloži i truda, da se stekne iskustvo, smatra Vladan.

O lošoj formi Pjanića, Grujić kaže:

- Ja Pjanića obožavam, to je vrhunski igrač, ali momak nije godinu kako treba igrao i to se sada jasno osjeti. Ne treba dizati frku oko Pjanića, on nama treba, u godinama je kad ima vremena da se vrati u staru formu, i ne treba ga s prelako odreći. Svima se loša forma i greške dešavaju, kaže naš sagovornik.

Treba malo i sreće

Selektora Ivajla Peteva (Ivaylo), smatra Grujić, treba podržati.

- Kad ovako stanemo sa strane pa pogledamo potpuno neutralno rad i ponašanje Peteva u reprezentaciji, doći ćemo da zaključka da taj čovjek sasvim korektno radi svoj posao. I toi uz dosta emocija, jer vidi se da mu je stalo, da ga igrači poštuju, da ulaže svoj maksimum i da je sve od sebe tokom meča kako bi utjecao na igru, vidi se energija, i u njegovoj igri postoji sistem. Bio sam na prvoj utakmici protiv Kazahstana, mislio da ćemo voditi 5:0 nakon prvog poluvremena, a onda se desi taj fudbal, gubimo pa preokrenemo, na kraju ponovo primimo gol, treba nekad imati i malo sreće, prisjeća se Grujić.

Bivši "Zmaj" smatra da nije ipak sve tako crno, te da se nešto i dobilo u ovom ciklusu.

- Dennis Hadžikadunić, Anel Ahmedhodžić, Smail Prevljak, Luka Menalo, koji me je oduševio, zatim Siniša Saničanin... igrači su na koje ćemo moći ozbiljno računati u budućnosti. Oni su veliki dobitak. Treba se polako osvrnuti unazad i analizirati greške. Bez neopravdanih kritika i upiranja prstom. Što se selektora tiče, apsolutno mu treba dati šansu i u narednom ciklusu, jer mislim da čovjek koji zna raditi svoj posao, zaključio je Grujić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.