NA DANAŠNJI DAN

Kako je paljba na Grbavici zaustavila loptu: Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi

Tog 5. aprila 1992. godine trebala je biti utakmica Željezničar – Rad, ali zbog rata ona nikada nije odigrana, podsjetili su iz FK Željezničar

G. Š.

Stadion Grbavica je bio prva linije fronta

Foto: Arhiva


Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine počela je opsada našeg glavnog grada, koja je okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana.

- Tog 5. aprila 1992. godine trebala je biti utakmica Željezničar – Rad, ali zbog rata ona nikada nije odigrana, podsjetili su iz FK Željezničar.

Bijeg u obližnje zgrade

- Žestoka vatra pomjerila je meč, poruka aktera je brzo bila jasna: "Samo da se izvuče živa glava".

Igrači Željezničara jedan po jedan predvođeni fizioterapeutom Kukrićem i trenerom Nenadom Starovlahom, bježi su prema obližnjim stambenim zgradama u zaklon. Sudije i delegati u službenim prostorijama čekali su da utihne pucnjava sa obližnjih brda Šanac i Vraca.

- Igrači Rada vidno preplašeni, ščučureni jedan pored drugog, čekali su povoljan trenutak da aerodromskim autobusom pobjegnu sa stadiona, piše u novinskom članku koji podsjeća na tužni dan.

Zanimljivo da su i jedni i drugi bili za odigravanje utakmice, no politika je bila jača. Iz FK Rad su kazali da ih zanima sport, te da je to klub bez ideologije. 

  • Paljba na Grbavici

    Paljba na Grbavici

    Foto: FK Željezničar


Pust teren

Ipak, Grbavica je ostala pusta, a paljba i nakon više sati nije prestajala...

- Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi, istaknuto je iz kluba s Grbavice.

NA VRH

Podijeli članak na