NOGOMET

Najvećih peh nogometa: Eduardo u debiju za novi klub divljački udaren koljenom u kičmu

Avaz.ba

14.1.2018

Brazilski nogometaš sa hrvatskim pasošem Eduardo da Silva povrijeđen je u prvom nastupu za varšavsku Legiju.

Na pripremnoj utakmici protiv ekvadorske Barcelone, koja se igrala u Boka Ratonu na Floridi, protivnički igrač ga je nepažljivo, grubo i jako opasno udario koljenom u leđa., piše index.hr.

U 59. minuti prijateljskog susreta Dudu je na centru sam išao glavom na ispucanu loptu, kada se u njega zaletio suparnički defanzivac Luis Kaisedo (Caicedo) i "zabio" mu se nogom u leđa.

Kao što možete vidjeti na snimci (58:44), udarac je bio jak, a Eduardo se nakon povrede dugo "previjao" po terenu s bolnom grimasom na licu. Uspio se podići tek nakon par minuta, kada je u pratnji doktora napustio igru.

- Eduardo je dobio udarac koljenom u kičmu, što mu je najvjerovatnije pomaklo vratni kralježak. Povreda je teža jer je tijelo u trenutku udarca bilo opušteno pa nije očekivao ovako grubi nasrtaj. Osjeća jako veliku bol, a problemi s kralježnicom posebno su osjetljivi - izjavio je nakon utakmice Romeo Jozak, trener lidera poljskog prvenstva, piše index.hr.

Eduardu se nova ozbiljna nesreća dogodila samo deset dana nakon što je potpisao ugovor do kraja godine s Legijom, u koju je došao iz brazilskog Atletico Paranaensea. U varšavski klub stigao je zajedno s Markom Vešovićem, najboljim igračem Rijeke i Dinamovim kapitanom Domagojem Antolićem.

Napadač koji je u 62 nastupa za Hrvatsku postigao 29 golova, stradao je mjesec dana prije 35. rođendana i mjesec dana prije desete godišnjice teške povrede. Tada mu je, dok je igrao za Arsenal, suparnik Martin Tejlor (Taylor) iz Birmingema slomio zglob, što ga je s terena izbacilo na deset mjeseci i nakon čega "Dudu" više nikad nije bio onaj stari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.