NEVJEROVATNO

Prijetio mu je kraj karijere zbog vojnog roka, a onda je Južna Koreja samo zbog njega promijenila zakon

Prva zvijezda Totenhema i trenutno najtraženiji igrač na tržištu

Hjong-Min Son: Postao prva zvijezda ekipe. AFP

Kurir.rs

10.4.2019

U engleskom derbiju u četvrtfinalu Lige prvaka Totenhem je uspio pobijediti Mančester siti golom Hjong-Min Sona (Son Heung-min) u 79. minuti meča.  

Gol Južnokorejac zapalio je novi stadion "Spursa", a sve ovo nas je navelo da se prisjetimo njegove životne priče i odlaska u vojsku svoje države.

Naime, usred sezone Hjong-Min Son je trebao služiti vojsku od čak 21 mjesec. U to vrijeme Južnokorejac je bio jedna od glavnih zvijezda ekipe iz Londona, pa je klub na sve načine pokušavao sačuvati zvijezdu tima, ali ništa nije vrijedilo. Onda se desilo čudo! 

Naime, prema zakonu koji vlada u ovoj zemlji, svi muškarci moraju da odsluže gotovo dvije godine vojnog roka (21 mjesec) prije nego što proslave 28. rođendan (Son je tada imao 26 godina), ali u slučaju Sona država je napravila izuzetak i dala mu uvjet da, ukoliko Južna Koreja osvoji Azijski kup, on će biti oslobođen služenja vojnog roka.

Son je bio veoma nervozan tokom čitavog turnira na kome je postigao samo jedan gol, ali je zato u polufinalu kapitenski asistirao u dva navrata, kao i u finalu. Naime, zvijezda Totenhema i reprezentacije Južne Koreje vanredno je ovog ljeta zaigrao na Azijskim igrama u Indoneziji za mladu reprezentaciju svoje zemlje i s njom je osvojio ovaj turnir nakon trijumfa nad Japanom 2:1. 

Finalni meč nije bio riješen u regularnih 90 minuta fudbala i uslijedili su produžeci, a tamo su se Južnokorejci bolje snašli. 

Ovo je događaj koji je bio velika prekretnica u karijeri talentiranog fudbalera. Da je Son tada napravio pauzu od skoro dvije godine, ko zna da li bi i se i kako vratio fudbalu. Ovako je sve ispalo kako treba, Son nije išao u vojsku, napredovao je u Totenhemu, a sinoć je postigao gol koji je donio veliku prednost njegovom timu pred revanš u Mančesteru i tako postao prva zvijezda ekipe.

On je pravi dokaz da život piše romane.  
 

Son je tokom krijere nosio dres Leverkuzena, Hamburga i sada Totenhema. Za reprezentaciju Južne Koreje odigrao je 72 utakmice i postigao čak 23 gola. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.