ODBOJKA

Naše sestre Bošković

Dajana je igračica reprezentacije BiH, a mlađa Tijana igra za Srbiju

Avaz Sport

23.10.2018

Zemlja apsurda u mnogo čemu, pa i u sportu. Bileća, hercegovački gradić, ostat će poznat i po prezimenu Bošković. Mjesto gdje su rođene odbojkašice Dajana i Tijana Bošković. Dajana je igračica reprezentacije Bosne i Hercegovine, a mlađa Tijana igra za Srbiju.

I dok su se Turska i Srbija utrkivale ko će je dobiti u svoje okrilje, kao i obično, u BiH nije bilo interesa da se podrži mlada i već tada jedna od najtalentiranijih odbojkašica svijeta Tijana Bošković. Iz Turske su stalno pozivali porodicu Bošković da budu njihovi gosti u Istanbulu. Sestrama su davali ugovor s Galatasarajem, samo da pridobiju Tijanu.

Ponuda Turske

Ni iz Srbije nisu mirovali, pa su i oni željeli odbojkaškog dragulja za sebe i na kraju su pobijedili. Nisu igrali na kartu novca, već onu poznatu nacionalnu. Tijana Bošković je najbolja igračica planete, a Srbija je ovih dana postala prvak svijeta.

- Ovo je veliki uspjeh ne samo za Srbiju nego i cijeli srpski narod, Bosnu i Hercegovinu i cijelu Bileću - izjavio je Ljupko Bošković, otac poznatih odbojkašica.

Tijani ne treba zamjeriti što ne igra za zemlju u kojoj je rođena, jer niko se u BiH nije potrudio da joj ponudi uvjete za potpuni razvoj. Ako ništa, bar je ponosna na svoje porijeklo i ne propušta spomenuti svoju Bileću.

Prvo ime

- Svaki put kad odem u Hercegovinu, veoma sam sretna. Tamo ljudi moj uspjeh doživljavaju kao svoj i raduju se i slave ga isto kao i ja. Jeste, nostalgična sam i svaki put rado idem u Bileću jer znam da ću uvijek biti lijepo dočekana i okružena pozitivnim ljudima i iskrenom ljubaznošću - rekla je Tijana.

I na kraju, mi u BiH dobro smo još i prošli s obzirom na to da bh. reprezentacija ima Dajanu Bošković, Tijaninu sestru. Dajana je definitivno prvo ime bh. reprezentacije. Ona je pomogla da se nakon duge rezultatske suše ove godine ostvare i neki dobri rezultati u kvalifikacijama.

Diplomatski pasoš

Prošle godine Tijana Bošković je dobila diplomatski pasoš BiH prema odluci ministra Igora Crnatka.

Bošković je dobila diplomatski pasoš u isto vrijeme kada i fudbalski reprezentativac BiH Miralem Pjanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.