OKBIH

Skokovi sa Starog mosta veliko su bogatstvo

Olimpijski komitet finansijski će podržati takmičenje

E. J.

17.6.2019

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru, u disciplinama “skokovi na noge i na glavu”, održat će se 28. jula po 453. put.

Olimpijski komitet BiH je sa radošću prihvatio specijalno pokroviteljstvo ovih skokova, te će finansijski i organizaciono podržati manifestaciju.

Iz OKBiH naglašavaju da je cilj promocija olimpijskih vrijednosti, a prije svega prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti, koje ovi hrabri djevojke i mladići demonstriraju skokovima sa Starog mosta.

Izuzetna čast

Ovogodišnji akcent manifestacije, pored redovnog programa, bit će i na otvaranju Škole skokova za djecu i omladinu.

U cilju realizacije ovog značajnog projekta, OKBiH je ugostio počasnog predsjednika Kluba skakača sa Starog mosta “Mostari” i bivšeg člana Izvršnog komiteta OKBiH, legendu bh. sporta Emira Balića, kao i Mustafu Hadžajlića, generalnog sekretara “Mostara”.

- Izuzetna je prilika i čast biti Specijalni partner ovako dugovječne i vrhunske manifestacije po kojoj je Bosna i Hercegovina poznata širom svijeta.

To je izuzetno „olimpijsko nasljeđe” kojim se ne može pohvaliti mnogo država te ga moramo cijeniti i njegovati.

Posebno nas raduje da ćemo kumovati osnivanju Škole skakača u Mostaru jer su djeca naše najveće bogatstvo - riječi su predsjednika Olimpijskog komiteta BiH Siniše Kisića.

Balić je naglasio da je velika čast sarađivati s OKBiH.

Završne pripreme

- Ovo je 453 edicija Skokova u Mostaru. Svjetska enciklopedija fizičke kulture, izdanje Zagreb, govori o mostarskim skokovima kao prvim skokovima na ovom području, području Evrope, a možda čak i u svijetu.

Kako je UNESCO zaštitio Stari most, također želimo da zaštite i mostarske skokove, jer skokovi postoje kako je Stari most izgrađen - rekao je Balić.

Sastanak u Olimpijskom komitetu BiH bio je prilika da se ovo specijalno partnerstvo ozvaniči te naprave završne pripreme za organizaciju ove sportske manifestacije.

VODITELJ

Škole skakača bit će Lorens Listo, dugogodišnji skakač te višestruki i trenutni šampion u skokovima sa Starog mosta na glavu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.