RUKOMET

Benjamin Burić pred duel sa Njemačkom: Dobili smo novu energiju koja nam je bila potrebna

Mora se sve mijenjati iz temelja, rekao je golman naše reprezentacije

Benjamin Burić: Veliki adut naše reprezentacije. Arhiva

Piše: G. Šumar

28.4.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra (16.10 sati) će u Bugojnu protiv favorizovane Njemačke odigrati predzadnji kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo .


Zadovoljan pripremama

- Bili smo sedam dana sa trenerom (Ivica Obrvan - op.a.), on je strogi profesionalac, rekao je golman "Zmajeva" Benjamin Burić, te dodao:

- Bavi se isključivo rukometom, što je nama veoma bitno. Zadovoljan sam bio sa tih sedam dana, dobili smo tu neku novu energiju što nam je bilo potrebno. Vidjet ćemo kako će sada biti protiv Austrije i Njemačke, tako da su prvi utisci bili odlični i to smo pokazali protiv Austrije na terenu.

Sa reprezentacijom je otišao na Svjetsko i Evropsko prvenstvo, a ostaje žal što nije otišao na više završnih takmičenja, što bi više privuklo pažnju i na domaću ligu, gdje - kako kaže, ima talenta, ali se mora više raditi.

- Sigurno da smo mogli na više takmičenja da odemo, a mi smo bili i prva generacija koja je otišla na jedno veliko takmičenje i mogu biti sretan radi toga. Ostaje žal što nismo otišli na još par prvenstava, jer uopšte kada igra reprezentacija tako se diže i klupski rukomet, privlače se mediji i sponzori u domaću ligu koja ima kvalitet. Ipak, treba tu još da se radi, jer svake godine taj kvalitet pada, mladi igrači odlaze u malo bolje lige, ali tamo ne napreduju što se tiče rukometa, analizira Burić.


Nisam zadovoljan radom Saveza

Volio bi da se Premijer liga Bosne i Hercegovine digne na viši nivo.

- I tu da crpimo igrače za reprezentaciju, da imamo mlade igrače koji kucaju na vrata reprezentacije. Nisam zadovoljan ni time kako se radi u Rukometnom savezu, ne okupljaju nam se mlade reprezentacije, sve to košta i prvu ekipu. Mislim da se mora sve iz temelja mijenjati, prvo klubovi i rukometne škole, pa tek onda da se dođe do vrhunskog nivoa kao što je reprezentacija Bosne i Hercegovine. Ako se mi plasiramo na neka prvenstva svake godine, mislim da ćemo dobiti veći medijski prostor, a s time dolaze i sponzori u klubove i škole rukometa, zaključio je golman naše reprezentacije.

"Zmajevi" 2. maja gostuju Austriji, u posljednjem kolu kvalifikacije za EP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.