SLUČAJ ĐOKOVIĆ

Ovo je sudija koji večeras odlučuje o Novakovoj sudbini

Onoga trenutka kada je Hok odlučio da ga i po drugi put deportuje, Đokovićev slučaj se našao na Federalnom sudu i sada će vrhovni sudija Džejms Alsop (James Allsop) biti taj koji će, kao vođa tročlanog vijeća, odlučivati o Novakovoj sudbini

Džejms Alsop. Printskrin

G. Š. / Telegraf

15.1.2022

Danima unazad ministar za imigracije Australije Aleks Hok (Alex Hawke) bio je taj koji je odlučivao šta će se dogoditi sa Novakom Đokovićem, nakon što mu je vraćena viza. 

Od 1. marta 2013. godinje glavni sudija Saveznog suda

Onoga trenutka kada je Hok odlučio da ga i po drugi put deportuje, Đokovićev slučaj se našao na Federalnom sudu i sada će vrhovni sudija Džejms Alsop (James Allsop) biti taj koji će, kao vođa tročlanog vijeća, odlučivati o Novakovoj sudbini, piše Telegraf.

Srbijanska javnosti Alsopovo ime i dostignuća vjerovatno ništa ne znače, ali prema onome što se može naći o njemu u pitanju je čovjek koji je 1. marta 2013. godinje imenovan za glavnog sudiju Saveznog suda. Alsop je od 1981. do 2001. radio u advokatskoj komori, dok je 1994, imenovan za višeg savjetnika u Novom Južnom Velsu, kao i Kraljičinog savjetnika četiri godine kasnije u Zapadnoj Australiji.


Dao veliki doprinos što se tiče pomorskog prava

Od 2001. do 2008. je radio kao sudija Federalnog suda preuzimajući uloge prvostepenog i žalbenog sudije u čitavom nizu poslova Saveznog suda, te otuda i ne čudi što se baš on našao u ovom tročlanom vijeću. Bio je i predsjednik Apelacionog suda Novog Južnog Velsa. Alsop je 2013. godine imenovan za oficira Ordena Australije za izuzetnu službu u pravosuđu i zakonu, kao sudija, kroz reforme jednakosti i pristupa. Također, dao je veliki doprinos što se tiče pomorskog prava...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.