USPJEH

Godinu od nesreće: Bezosova raketa Blue Origin opet leti u svemir

Ovaj povratak u svemir trebao bi omogućiti nastavak operacija svemirskog turizma za Blue Origin, koji je već odveo 31 znatiželjnika na putovanja

Ponovo poletjela. Twitter

Z. K.

20.12.2023

Raketa Blue Origin New Shepard uspješno je poletjela jučer iz Teksasa, što označava povratak u svemir američke kompanije koju je osnovao milijarder Džef Bezos (Jeff Bezos), više od godinu dana nakon nesreće.

Deset minuta nakon polijetanja, kapsula misije NS-24 - bez putnika, ali sa naučnom opremom - lagano je sletjela u pustinju na američkom zapadu, sudeći po videoprijenosu uživo.

Ovaj povratak u svemir trebao bi omogućiti nastavak operacija svemirskog turizma za Blue Origin, koji je već odveo 31 bogatog znatiželjnika na putovanja od nekoliko minuta iznad posljednje granice, uključujući i samog Bezosa.

Raketa je uspješno poletjela u zapadnom Teksasu, a manje od 8 minuta nakon polijetanja, njegov višekratni pogonski stepen sigurno je sletio na namjenski prostor, u sušnim ravnicama na jugu SAD. Otprilike dvije minute kasnije njegova je kapsula sletjela pomoću padobrana.

Ukupno trajanje misije bilo je 10 minuta i 13 sekundi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.