"AVAZ" NA LICU MJESTA

U sklopu SFF-a: Otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog "Prvo ratno kino Apollo"

Projekcije filmova održavat će se u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, na istom mjestu kao prije 30 godina

Milomir Kovačević Strašni. Foto: N. N.

Ekipa "Dnevnog avaza"

12.8.2023

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, otvorena je izložba Milomira Kovačevića Strašnog „Prvo ratno kino Apollo“. Izložba jo otvorena u sklopu Festivala u Centru, a u sklopu 29. Sarajevo Film Festivala. Povodom ove godišnjice organizovan je filmski program pod nazivom „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“.

Projekcije filmova održavat će se u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, na istom mjestu kao prije 30 godina.

Damir Imamović. Foto: N. N.

Milomir Kovačević, svojevrsni hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojim fotografijama je zabilježio i sačuvao od zaborava, ne samo Prvo ratno kino Apollo, već i brojne izložbe, koje su nastale tokom rata u produkciji Obala Art Centra, kao i trenutke sa ratnih koncerata i druženja na Obali.

Otvorena scena Obala, umjetnička organizacija osnovana 1984, neposredno pred izbijanje rata u BiH 1992-95 godine, završila je rekonstrukciju kino dvorane u zgradi Crvenog krsta u Sarajevu za svoje aktivnosti u području pozorišne, muzičke, filmske i vizuelne umjetnosti. 

Mirsad Purivatra. Foto: N. N.

Tokom rata organizacija je promijenila svoj naziv u Obala Art Centar i, između ostalog, 1995. godine osnovala Sarajevo Film Festival.

Žalica i Jevđević. Foto: N. N.

U U galeriji Akademije likovnih umjetnosti, koju su izgradili članovi Obale 1994. godine, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, izložene su i fotografije iz perioda 1992.-1994. sljedećih izložbi Galerije Obala: “Ratni tragovi” Edina Numankadića u porušenom kinu Sutjeska, Milomira Kovačevića Strašnog “Apokalipsa now” na Otvorenoj sceni Obala, New York-Sarajevo u Preporodu, “Svjedoci postojanja”, “Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, “UNPROFOR u službi mira”, World Press Photo i “Posljedice” Sophie Ristelbueber u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, te “Shadows” Christiana Boltanskog na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Izložba. Foto: N. N.

Na izložbu su stigli Damir Imamović, Srđan Đino Jevđević, Mirsad Purivatra, Pjer Žalica i mnogi drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.