BORILAČKI SPEKTAKL

Džošua vratio titule

Džošua vratio titule prvaka WBO, WBA, IBF i IBO. Twitter

Piše: Avaz.ba

7.12.2019

U Diraja areni u predgrađu saudijskog Rijada pred 15 hiljada gledatelja održan je meč za titule bokserskog prvaka svijeta u teškoj kategoriji po verzijama WBO, WBA, IBF i IBO, koje je u ljetos Andi Ruiz Junior (Andy Ruiz) uzeo Entoniju Džošui (Anthony Joshua).

Fond nagrada

Džošu a je pobijedio jednoglasnom odlukom sudijua, nakon 12 rundi, i tako vratio titule. U ne baš spektakularnoj borbi Britanac je na krilima navijača uspio da porazi boksera meksičkog porijekla koji mu je prošlog ljeta u Njujorku senzacionalno oduzeo titulu tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Iako je Džošua već u prvoj rundi furioznom serijom udaraca pocijepao arkadu Ruizu, debeljuškasti bokser iz SAD-a se nije obeshrabrio. Uzvratio mu je u drugoj u kojoj je on Britancu "otvorio" arkadu, pa je nastavak donio još bolju borbu. U trećoj rundi je Džošua kontrolisao dešavanja, ali je u četvrtoj dobio prvo kroše pa aperkat, čime je Ruiz stigao do prve runde u svoju korist.


Peta runda donijla je novi napad Ruiza na Britanca, ali je Džošua vezao dva direkta, uvećao prednost. Šesta runda ponovo je pripala Džošui. Amerikanac mu je uzvratio krošeom u sedmoj rundi, koja je završena neriješenim rezultatom (10:10), dok su u osmoj obojica razmijenili nekoliko udaraca.

Deveta runda donijla je inicijativu Ruiza i taktičko izbjegavanje klinča od strane Džošue. U desetoj je Britanac nastavio da ga drži na distanci. Posljednje dvije runde donijele su pokušaje Ruiza, koje je Džošua opet izbegao.

Ipak, sa dva jaka udarca u posljednjoj rundi Britanac je potvrdio trijumf koji su kasnije aminovale i sudije. Jednoglasno.  

Zašto je ovaj meč održan baš u Saudijska Arabija? Osim same promocije boksa, glavni razlog je činjenica da je Fond za javna ulaganja ove zemlje izdvojio čak 100 miliona dolara za ovaj meč. Iako je bio šampion, prije borbe se znalo da će Amerikanac Ruiz inkasirati „samo“ 13 miliona dolara, dok će Britancu pripasti čak 55 miliona.

Remi u predborbi

U predborbi večeri sastali su se Rus Aleksandar Povetkin i Amerikanac Majkl Hanter (Michael Hunter), a pobjednik je trebao biti naredni teškaški izazivač. Međutim, dilema nije riješena, s obzirom na to da nakon 12 rundi velike borbe meč proglašen neriješenim.

Problemi za izazivača  

Problemi za izazivača počeli su i prije prvog udarca u gong jer je vozilo u kojem je bio bokser, kao i njegova pratnja, promašilo put do dvorane. Teškaš je zbog toga sa zakašnjenjem stigao u svlačionicu, a novinarima je samo kratko prokomentarisao da nema razloga za paniku. Sa druge strane, Ruiz je došao na vrijeme i sa osmehom...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.