BORILAČKI SPORT

Iron Puki, najbolji bh. bokser, za "Avaz": Želim napasti svjetsku IBO titulu

Imamo odgovarajuću taktiku za Finca

Iron Puki: Veliki motiv. ARHIV

Piše: A. Vatreš

1.11.2021

Pred najboljim bh. bokserom Edinom Puhalom, poznatijem kao Iron Puki, je borba za IBO interkontinentalnu titulu u kruzer kategoriji.

Protivnik će mu biti finski borac Samuli Karkainen (Karkkainen) koji, baš kao i on, u karijeri ima samo jedan poraz (14-1).

Vrhunske pripreme

- Borimo se za IBO interkontinentalnu titulu. To je u svijetu boksa najjača regionalna federacija iz razloga što su prvaci iz te federacije najbolje rangirani na svjetskim listama izazivača. To mi je jedan veliki motiv da pokušam da je osvojim. Osvajao sam prije toga i evropsku i mediteransku titulu u najjačim federacijama. Sada je to jedan novi izazov za mene. Naporno sam radio cijeli ovaj tranzicijski dio do početka priprema. Jedan dio priprema radim na Igmanu, a ići ću na sparinge u Rijeku i u Zagreb. Odradit ću zaista vrhunske pripreme da bi što spremniji dočekao meč protiv Finca – kazao je Puhalo za “Dnevni avaz”.

Tačan datum meča još nije poznat, a u igri su dvije opcije.

- Imamo dvije opcije. Jedan event u Njemačkoj 3. decembra, a drugi u Makedoniji. Još nismo odlučili koja će ponuda biti bolja i koja će lokacija više odgovarati. To se više određuje zbog ove Covid situacije... Gdje god da bude, meni je sasvim svejedno – istakao je bh. borac.

Sa svojim trenerom Ivanom Filipovićem je analizirao protivnika.

- Gledali smo njegove borbe i treninge. Istraživali smo malo i preko društvenih mreža. Znamo otprilike kako radi, koji je njegov stil borbe. Ono što smo mogli vidjeti da je kontragard i da ćemo imati odgovarajuću taktiku za njega – otkrio je Puhalo.

Njegovi ciljevi se nisu promijenili. Želi u budućnosti napasti svjetsku IBO titulu.

- Cijelu karijeru razmišljam samo o pobjedi. Želim da osvojim tu titulu i da ponovo budem u igri za titulu prvaka. Sada je trenutno upražnjena svjetska IBO titula, za nju radi Bilal Lagun (Laggoune) protiv Džeka Mesija (Jack Massey). Po tom nekom redoslijedu obično su u vrhu izazivača uvijek interkontinentalni prvaci. Ako bih tu osvojio titulu, moguće čak da bi se sljedeće godine borio za svjetskog prvaka – kazao je Puhalo.

Fjuri nepobjediv

Iron Puki. ARHIV

Pomno je pratio nedavne mečeve u teškoj kategoriji, a nije ga iznenadila pobjeda Aleksandra Usika (Oleksandr Usyk) nad Entonijem Džošuom (Anthony Joshua).

- Džošua nije isti borac koji je boksao s Kličkom. On otkako je primio batine od Ruiza jako se promijenio, nekako boksa s rezervom i nema dovoljno hrabrosti da uđe u razmjenu. Ako u revanšu bude radio slično kao sada teško može da pobijedi Usika, jer njega ne može pobijediti nijedan borac nadboksavanjem. Međutim, u razmjeni i tuči Usik je pobjediv. Ipak, Džošua ima jedan od najozbiljnijih timova. Ne vjerujem da će on tek tako prepustiti ovaj revanš. Mislim da će on pristupiti drugačije i da ima šansu – smatra Iron Puki.

Smatra da je Tajson Fjuri (Tyson Fury) trenutno najbolji teškaš, što je dokazao u posljednjoj borbi s Diontejom Vajlderom (Deontay Wilder).

- Usik nema šanse protiv Fjurija, iako je on savršen po pitanju tehnike i ljepote boksa. Jednostavno, Fjuri je borac koji je visok 206 cm i koji ima 140 kila. Usik je tek prešao iz kruzera u super tešku. Teško se nositi s nekim ko je teži od tebe 30-40 kila. Opet, zna dobro boksati, stabilan je psihički. Dizao se s poda i dobio Vajldera, to je odlika velikih šampiona. Džošua i Usik ništa bolje ne bi prošli protiv Fjurija u odnosu na Vajldera. Ne znam na koji način oni mogu pobijediti Fjurija – zaključio je Puhalo.

Niko protiv Tajsona

Mišljenja je kako nijedan od današnjih boraca ne bi imao šanse protiv Majka Tajsona (Mike Tyson).

- U njegovom prajm tajmu sigurno da ne bi. Ubijeđen sam u to.  Džošua i Usik nisu ostavili neki dojam na njega. Nije bilo brutalnosti, snažnih udaraca, štete u odnosu na meč Fjurija i Vajldera. Rekao je: “Zar stvarno mislite da bi ijedan i drugi mogli mene pobijediti s ovim boksom”, i tu je stvarno u pravu – istakao je Puhalo.

20

mečeva u karijeri odradio je Iron Puki i ostvario 19 pobjeda uz samo jedan poraz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.