ŠPANIJA

Kolos iz Malija, svijet šokira dječak kojeg je Real oteo Barseloni

Već dokazao da je "najdominantniji košarkaš" na planeti, a ima zabranu mednažera da razgovara s medijima

Landur: Rođen 2009. godine. Twitter

N. D.

23.2.2023

Mamadu Landur (Mahamaduo Landoure) još uvijek ima 13 godina, ali je već dokazao da je "najdominantniji košarkaš" na planeti.

Centar od 211 centimetara šokirao je svijet sporta u nedjelju kada je postigao 56 poena i 33 skoka kako bi osigurao titulu Endesa Mini kupa za Real Madrid.

U svijetu košarke postoji samo jedno pitanje, ko je ovaj momak kojem previđaju veliku karijeru?

Landur je rođen u Đeneu u Maliju 10. maja 2009. godine. Igrao je u svojoj zemlji prije nego što se preselio u Evropu i pridružio se Španskoj košarkaškoj akademiji za sezonu 2021-22.

Zanimljivo, u istoj kampanji imao je svoj prvi nastup na Endesa Mini Cupu zahvaljujući pozivu Barselone da se pridruži njihovoj listi za turnir do 14 godina. Katalonci su završili na šestom mjestu, ali to je bio i zadnji nastup Malijca za ovaj tim.

Takmičenje se smatra izlogom najboljih talenata u zemlji, a na njemu su ranije igrala imena poput Luke Dončića ili Rikija Rubija (Ricky Rubio).

I Landur je očigledno maksimalno iskoristio priliku jer mu je Madrid, pobjednik osam od prethodnih devet izdanja turnira, ponudio mjesto na svom timu.

Pridružio se Los Blankosima sa 13 godina, baš kao i Dončić.

Landur, čiji je idol Šakil Onil (Shaquille O'Neal), viši je najmanje za glavu od svih saigrača i trenera, a kažu da je nakon svega ostao skroman.

- Sjajno smo se zabavili. Užitak je provoditi vrijeme sa saigračima, kratko je izjavio ranije.

Danas, kažu da mu je menadžer zabranio razgovor s medijima da ga ne ponese eventualna slava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.