MUNDOBASKET

Rapsodija Srbije u Manili: "Zapalili" mrežicu Litvanaca za polufinale Mundobasketa

Košarkaši Srbije priredili su šou u prvom četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u košarci

Detalj sa utakmice Litvanija - Srbija - Avaz
Detalj sa utakmice Litvanija - Srbija - Avaz
Detalj sa utakmice Litvanija - Srbija - Avaz
Detalj sa utakmice Litvanija - Srbija - Avaz
Dnevni avaz
+4

5.9.2023

Košarkaške selekcije Srbije i Litvanije odigrale su prvu utakmicu ovogodišnjeg izdanja Mundobasketa. U areni "Mall of Asia" u Manili na Filipinima slavila Srbija je rezultatom 87:68. 

Košarkaši Litvanije su bolje započeli utakmicu i u prvoj četvrtini ih je služio veoma dobro šut za tri poena. Međutim, kako je šut stao, stao je i njihov napad. 

Srbijanski košarkaši su to iskoristili i u drugoj četvrtini u potpunosti preokrenuli tok utakmice. U tome su ih predvodili Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić i Nikola Milutinov. Posebno se izdvojio Bogdanović sa 18 postignutih poena i pravom rafalnom paljbom na koš Litvanaca. 

Litvanci su ponovo agresivno krenuli u drugo poluvrijeme, ali su Srbijanci uspjeli odbiti njihov nalet. Odlične akcije i smirenost u napadu su u većem dijelu treće četvrtine pogotkom. 

Također, šut za tri poena, koji ih nije služio u prvom poluvremenu, uspio je proraditi, a to je bilo pogubno za Litvance.

Utakmica je u posljednjoj četvrtini nastavila u istom tempu, ali su košarkaši obje reprezentacije manje pogađali. To je, naravno, odgovaralo Srbiji koja je upisala pobjedu i plasirala se u polufinale Mundobasketa.

Srbiju je predvodio kapiten Bogdan Bogdanović sa 20 poena, a poenterski su ga pratili Filip Petrušev sa 17, odnosno Stefan Jović sa 11. 

Tadas Sedekerskis je bio najefikasniji kod Litvanaca sa 14 poena, dok je Rokas Jokubaitis dodao 13 uz devet asistencija.

Košarkaši Srbije u polufinalu čekaju boljeg iz četvrtfinalnog susreta između Slovenije i Kanade koji se igra u srijedu, 6. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.