PRVI ČOVJEK NBA LIGE

Silver stao u kraj iskorištavanju pravila: Ako ste zdravi, igrat ćete

Adam Silver je naglasio da je ovo sve urađeno kako bi se izašlo u susret publici, pošto su igrači prevršili svaku mjeru

Silver: Stao u kraj prečestom odmaranju. AP

N. H.

17.9.2023

Prvi čovjek NBA lige Adam Silver predstavio je striktnija pravila koja će za cilj imati smanjiti odmaranje igrača, posebno velikih zvijezda.

Taj fenomen se u prethodnim godinama poput virusa rasprostranio pod nazivom „load managment“ (upravljanje opterećenja igrača).

Upravo je taj termin često služio najvećim zvijezdama kao izgovor da preskaču utakmice regularnog dijela sezone. 

Prvi čovjek lige je naglasio da odluka kojom se takva praksa zabranjuje je donijeta zbog publike, pošto su igrači prevršili svaku mjeru i počeli su propuštati previše utakmica.

„Politika učešća igrača“ (Player Participation Policy) donijeta je poslije konsultovanja sa vlasnicima franšiza, menadžmentom, trenerima i Asocijacijom NBA igrača (NBPA).

- Ovo smo uradili zbog navijača. Neigranje radi odmaranja je otišlo predaleko i mi ovim potezom stavljamo do znanja da je neophodno ponovo uspostaviti kontrolu nad tim - rekao je Silver i dodao:

- To ne znači da ćemo se vratiti u prošlost, kada se očekivalo da košarkaši igraju i povrijeđeni i da nikada ne odmaraju. Radi se o vrijednostima koje NBA predstavlja – ako je igrač zdrav, onda će i igrati.

Nova NBA sezona počinje 24. oktobra, a titulu Brane Denver Nagetsi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.