TRENER „STUDENATA“

Josip Pandža u razgovoru za "Dnevni avaz": Spremni smo, Bosna zaslužuje ABA 2 ligu

Već na startu sezone bitne utakmice u okviru kvalifikacija za regionalno takmičenje

Pandža: Zadovoljan prijelaznim rokom. Facebook

22.9.2023

Košarkaši Bosne danas od 18 sati igraju protiv slovenske Ilirije u okviru kvalifikacija za ABA 2 ligu. To će biti i zvanični debi za Josipa Pandžu na klupi „Studenata“, a uoči tog duela govorio je za „Dnevni avaz“.

Pandža je zadovoljan odrađenim pripremama. Tim je kompletiran na vrijeme, a igrači su vrijedno radili. Sada su pred njima važni dueli. Malo je atipično što će ekipa već na startu sezone imati bitne utakmice.

Novi model

- Rano moramo ganjati neku takmičarsku formu i sigurno da nismo navikli na to. Uvijek se tempira forma iza nove godine kada dolaze utakmice plej-ofa i završnice. Ali ovo je novi model, kako nama tako i ostalim ekipama koje su u kvalifikacijama. Sigurno jeste atipično, ali je i pošteno da svi imamo priliku da se pokažemo na terenu – rekao je Pandža.

Iza Bosne su i kvalitetne prijateljske utakmice na kojima je stručni štab „Studenata“ mogao steći pravu sliku o svom timu.

- Mi smo birali manje utakmica, a da su protivnici jači. Igrali smo protiv tri ABA ligaša. Dvije odlične utakmice protiv Zadra i jedna loša protiv Cibone. I dva meča protiv dva ABA 2 ligaša. Stvari koje smo radili loše pokušali smo popraviti, a ove dobre zadržati – naglasio je Pandža.

Prijelazni rok

Kazao je i da je zadovoljan prijelaznim rokom. Uprava kluba je dovela sve igrače koje su željeli, a koji su im bili u platežnim mogućnostima. Pandžini „Studenti“ su igrali na Memorijalnom turniru „Mirza Delibašić“, a dolazak brojne publike pokazao je da su se u Sarajevu zaželjeli Bosne.

- Sigurno da Sarajevo zaslužuje respektabilan klub. U prošlim godinama je tu bio Spars, ali mislim da je Bosna ono što javnost u Sarajevu želi i sigurno da se ta prošlost Bosne ne može izbrisati.

Pokušat ćemo vratiti Bosnu u vrh bh. košarke i da bude ozbiljna u regionalnom takmičenju. Imamo sve uslove za dobre rezultate i optimista sam – kazao je Pandža.

Pandža i njegovi saradnici su pokušavali skautirati slovensku Iliriju, ali je njihov posao bio otežan jer je teško doći do nekih materijala s pripremnih utakmica. No, neke informacije su poznate.

- Roster nam je poznat. Imaju dobar tim koji se dosta pojačao u odnosu na prošlu godinu kada su igrali četvrtfinale Slovenije. Svaki minut dekoncentracije oni kažnjavaju. Morat ćemo biti skoncentrisani – poručio je Josip Pandža za „Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.