ZAVRŠENA TRILOGIJA

Početak "Procesa" i užasni niz poraza: Zvijezde današnje Eurolige i preteča Luke Dončića u lovu na negativni rekord

Ovaj roster je konstruisan na vrlo interesantan način i tim nije imao zvijezdu oko koje bi mogao graditi svoju budućnost

Platforma X

3.1.2024

U proteklim danima svjedočili smo postavljanju negativnog rekorda po broju izgubljenih utakmica u NBA ligi. Ekipa Detroit Pistonsa kojoj je to pošlo za rukom izgleda prilično loše, ali daleko od toga da nemaju ni promil talenta u svojim redovima. Njima smo već posvetili pažnju u prošlosti, dok su bili na 20 poraza u nizu.

Također, dotakli smo se i Klivlend Kavalirsa, kao jedne od dvije ekipe koja je držala taj rekord. Isto kao što je to i kod Pistonsa slučaj, oni su imali svoje razloge zašto su loši, ali njihove probleme je jednostavnije objasniti – odlazak Lebrona Džejmsa (James).

Sada dolazimo do drugog tima kojem je pošlo za rukom da izgubi 26 utakmica zaredom u jednoj sezoni, a to su Filadelfija Seventisiksersi iz sezone 2013-14.

Kada sam odlučio završiti trilogiju ovih katastrofalnih ekipa, pitao sam se gdje uopće početi sa ovom ekipom. Možda je najbolje staviti stvari u kontekst i objasniti ih na najjednostavniji mogući način.

NBA Draft

Nakon sezone 2012-13, u kojoj su završili na 9. poziciji na Istoku i u kojoj su imali čak 6 igrača koji su postizali preko 10 poena, koje je predvodio Džru Holidej (Jrue Holiday) sa 17.7 poena, sadašnji košarkaš Boston Seltiksa i jedan od rijetkih koji se nalaze u ligi još uvijek, odlučili su razbiti ekipu.

Pred početak sljedeće sezone, baš kao i svake druge, održan je NBA draft na kojem se može priznati da je nedostajalo talenta, ali i potezi Siksersa pokazuju da ni oni, što bi se reklo, nisu znali gdje udaraju.

Prvu zvijezdu ekipe Holideja su zapakirali sve zajedno s mašnicom i poslali ga u Nju Orleans u zamjenu za šesti izbor na draftu, uz 11. koji su već imali, a s kojim su izabrali Nerlensa Noela, centra koji je za 11 sezona samo jednom bilježio preko 10 poena u prosjeku, mada su oni u njemu vidjeli defanzivnu zvijer.

Tu dolazimo do njihovog drugog izbora na tom draftu. Oni su s 11. izborom izabrali Majkla Kartera-Vilijamsa (Michael Carter-Williams). Ukoliko niste gledali to košarkaša nikad u svom života - Prvo: Ne znate šta ste propustili. Drugo: Zamislite ispuhanu verziju Luke Dončića.

Valja napomenuti da je Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo), vrlo vjerovatno top 5 igrača lige, izabran četiri pika kasnije, dok je najbolji defanzivni centar današnjice Rudi Gober (Rudy Gobert) izabran 16 mjesta kasnije.

Nekome otpadak, nekome zlato

Potrebno je pomenuti i da je ostatak roster konstruisan na vrlo interesantan način. Ovaj tim nije imao zvijezdu oko koje bi mogao graditi. Noel, kojeg su izabrali kao 6. igrača, bio je povrijeđen i nije zaigrao nijednom u sezoni. Karter-Vilijams je teglio ekipu u svojoj jedinoj poštenoj sezoni u ligi, ali nije on taj tip da vas povuče. Također, vrlo korisni Tedijus Jang (Thadeus Young) je bio član tih Siksersa i on je jedini igrač koji je napravio karijeru u NBA ligi.

Ostala imena ne odzvanjaju ukoliko ste ljubitelj samo NBA lige. Međutim, sada dolazimo do toga da su u ovoj ekipi mnogi koji su poznati ljubiteljima evropske košarke.

Zvijezda beogradskog Partizana Džejms Naneli (James Nunnaly), sadašnji centar Valensije i bivši član milanske Olimpije i Barcelone Brendon Dejvis (Brandon Davies), kao i Džejms Anderson (James), član Efesa u sezonama kad su osvojili dvije uzastopne titule prvaka Evrope, su igrači koji su se nalazili na ovom rosteru. Vrlo vjerovatno možete pretpostaviti da im ova sezona nije pomogla u građenju karijere u najjačoj ligi svijeta.

Čak i jedan od najboljih evropskih plejmejkera, Lorenco Braun (Lorenzo Brown), koji je Špancima pomogao da dođu do evropskog zlata, bio je na ovom rosteru. Posebno je interesantno što su ga potpisali u novembru, a do aprila, kada su ga otpustili, šest puta su ga poslali i vratili iz G League.

Snažan početak

Početak sezone bio je jedina pozitivna tačka ovog pakla koji je trajao naredne četiri godine, a koji su navijači Siksersa, valjda kao vrstu defanzivnog mehanizma, nazvali „Proces“.

Karter-Vilijams je u prvoj utakmici sezone upisao 22 poena, 12 asistencija, sedam skokova i devet ukradenih lopti. Malo li je, a tek kad se vidi da im je u toj utakmici bio protivnik branilac titule Majami Hit, predvođen Lebronom Džejmsom, Dvjenom Vejdom (Dwayne Wade) i Krisom Bošom (Chris Bosh).

Nastavio je visoki plejmejker sa zapanjujućim partijama, što mu je donijelo titulu igrača sedmice. On je bio prvi ruki još od Šakila O'Nila (Shaquille O'Neal), koji je to uspio 1992. godine.

26 poraza

Ipak, ova ekipa ne bi bila tema da nije krenuo negativni niz. Kobni 31. januar 2014. godine je vidio početak užasnog niza od čak 26 poraza. U tom momentu su bili na omjeru 14-31, što za ovakvu ekipu nije bilo toliko loše. I mnogo talentovanije su imale gore trenutke.

Na gostovanju kod Atlanta Hoksa poraženi su 99-125, a sljedeću pobjedu su ostvarili tek 29. marta. Skoro dva mjeseca bez upisane pobjede, a onda dolaze, vjerovali ili ne, Detroit Pistonsi. Sudbina stvarno zna da se poigra.

Rezultati niza

Ono što je nevjerovatno i što se nije desilo s pomenutim Klivlendom, te je malo vjerovatno da će se desiti ovogodišnjim Pistonsima, Siksersi nisu završili kao najgora ekipa lige, a čak ni Istočne konferencije. Od njih su gori bili Milvoki Baksi.

Fascinantije je što je to ispala na kraju i dobra stvar za Sikserse dugoročno gledano.

Naime, to im je donijelo 3. izbor na NBA draftu 2014. godine. Kao prvi je izabran Endru Vigins (Andrew Wiggins), igrač koji nikad nije uspio dostići taj zvjezdani nivo. Iza njega je izabran Džabari Parker (Jabari), koji se muči za minute i u Barceloni, a u NBA ligi nikad nije bio pozitivan igrač.

Treći izbor je bio Džoel Embid (Joel Embiid), samo jedan od dva najbolja centra i aktuelni MVP NBA lige. Doduše, njega su čekali preko dvije sezone da zaigra utakmicu i mislilo se da se nikad neće zakoračiti na parket. Ipak, zaigrao je i gradu bratske ljubavi donio je povratak u relevantnost. Stoga se može reći da su i dobro prošli kako je izgledalo prije nešto manje od 10 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.