PRIJATELJSKA UTAKMICA

Ševčenko danas rastrčava tim protiv Kipra

Poslije tog meča Ukrajinci će krenuti put Bukurešta, gdje će im biti baza, iako svoj prvi meč na turniru ne igraju u glavnom gradu Rumunije

Andrej Ševčenko. Arhiva

Piše: G. Šumar

7.6.2021

Reprezentacija Ukrajine danas (18 sati) protiv Kipra u Harkovu igra posljednji pripremni meč prije početka završnog kontinentalnog turnira. To je posljednja prilika za Andreja Ševčenka (Andriy Shevchenko) da testira svoje zamisli prije početka Evropskog prvenstva. 


Prekinut loš niz

Poslije tog meča Ukrajinci će krenuti put Bukurešta, gdje će im biti baza, iako svoj prvi meč na turniru ne igraju u glavnom gradu Rumunije. Oni će 13. juna da gostuju Nizozemskoj u Amsterdamu, poslije čega će u Bukureštu igrati protiv Sjeverne Makedonije i Austrije.

Ukrajinci su uoči početka priprema bili u lošoj formi, nisu pobijedili u sedam uzastopnih mečeva. Taj niz konačno su prekinuli prošlog četvrtka, pobjedom nad Sjevernom Irskom (1:0). Jedini pogodak na tom meču postigao je centarfor Ferencvaroša Oleksandr Zubkov, još u uvodnoj fazi meča.

Prije toga Ukrajinci su vezali četiri neriješena rezultata, 1:1, uključujući sva tri na početku kvalifikacija za Mundijal, protiv Francuske, Finske i Kazahstana. Dakle, na posljednjih pet utakmica Ševčenkovi izabranici su dali po jedan gol. Efikasniji od toga bili su posljednji put u septembru 2020. godine, kada su savladali Švicarsku sa 2:1. Od tada su odigrali još 12 utakmica u svim takmičenjima.

Kipar i Ukrajina su se sastali do sada dva puta, oba puta u prijateljskim mečevima. Bilo je 2008. godine 1:1, a poslije toga su 2016. Ukrajinci trijumfovali sa 1:0, pogotkom Tarasa Stepanenka. Očekuje se da će centralni veznjak Šahtjora večeras biti starter...

Ukrajinci neće mnogo kalkulisati, svrha utakmice je da zategnu redove za Evropsko prvenstvo. Zato bi starteri trebali da budu i Malinovski, Zinčenko, Jarmolenko...

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 1.35. Odigraj online i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu.

Pogađanje rezultata

Avaz i SofaScore pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata Evropskog prvenstva u fudbalu koje počinje 11. juna ove godine. Oni koji budu stigli najdalje sa svojim predviđanjima bit će nagrađeni, a glavna nagrada je „Play-station 4“. Drugoplasirani će osvojiti FIFA 21.

Odbrojavanje do EURA je već počelo, a 11. jula na stadionu Wembley dobit ćemo prvaka Evrope. Čini se lako, ali bit će tu mnogo bure, zato je „Avazov portal“ pokrenuo izazov za naše čitatelje zajedno s „SofaScore“ statističkim portalom.

Možete li pogoditi kako će izgledati grupa, eliminaciona faza i ko će doći do trona? „Play station“ je tu, ako imate najviše bodova. Mislite li da je prelako? Pokušajte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.